Insiders seizoen 2 3
Insiders seizoen 2 3
KLIK
voor andere strips van
Jean-Claude Bartoll
INSIDERS seizoen 2 deel 3
Death Penalty

Munch + Jean-Claude Bartoll
Dargaud | 48 p. | € 7,95 (SC)
Terug na een lange pauze
Vanaf 2002 was Insiders een reeks warvan we elk nieuw album uit de stipwinkel meenamen. Na het achtste deel was het eerste seizoen afgerond en seizoen 2 begon weer met nummer 1. Dit eigenlijke album nummer 9 liet al wat langer op zich wachten en het vervolg en voorlopig laatste deel verscheen in 2014. Vervolgens hoorden we niets meer van Isabel Mendoza alias Najah Cruz. In het Frans begon Renaud Garreta zijn eigen serie Warm-Up en van Jean-Claude Bartoll verschenen sporadisch andere albums. We begonnen al te vrezen dat Insiders op het kerkhof van voortijdig gestopte reeksen was beland, een lot dat we ook vermoedden voor een andere favoriet van het vorige decennium, Alfa, want daar wordt het volgende album al lang van aangekondigd.

Maar enkele maanden geleden kwam er weer een levensteken van Insiders. De nieuwe tekenaar Munch was bezig met deel 3 van seizoen 2. Zijn debuut is zeker verdienstelijk, net als de lange pauze het scenario van Bartoll ten goede is gekomen. Seizoen 2 begon twee albums geleden met Drugs Business en daarin had Nadja haar handen vol aan het leiden van de grote raad. Zij is daarin Sam Natchez opgevolgd die seizoen 1 niet had overleefd. Niet alle leden van de grote raad waren overtuigd van Nadja's kwaliteiten en haar bezoek aan een Zwitserse bank deed de alarmbellen rinkelen bij een Amerikaanse bejaarde senator. In het vervolg, African Connection, ontsnapt ze eerst aan een moordaanslag in Parijs en vervolgens raakt ze betrokken bij een staatsgreep in Afrika. Op de terugweg wordt ze ontvoerd door de Amerikaanse drugsbestrijders van de DEA. Vier jaar later pikken we de draad weer op en vinden we Nadja terug in een gevangenis in Texas. Senator Donovan heeft zijn eigen bedoelingen en welke rol hij speelt wordt nu duidelijk. Nadja's enige redding lijkt de nationale veiligheidsadviseur Tom Windows. Haar vroegere opdrachtgever en initiator van project Insiders, Dick Matthews, is enkele albums geleden namelijk ook aan zijn einde gekomen.

De tekenstijl van debutant Munch heeft iets weg van wijlen William Vance, maar hij zal wel moeten werken aan de soms wisselende kwaliteit. Vooral halverwege het album lijken de tekeningen minder fris, maar dan herpakt hij zich weer. Bartoll zorgt voor een goed leesbaar verhaal met dit keer geen zeven locaties over de hele wereld in acht bladzijden. Hij lijkt ook een begin te maken met het oplossen van de losse eindjes.

Als je een voorkeur hebt voor een snel verhaal met plotwendingen en veel actie op basis van de actualiteit zal de reeks Insiders je zeker bevallen.
DAI HEINEN --- augustus 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: