De Huivering 2
KORTVERHALEN
De Huivering 2
KLIK
voor andere strips van
Patrick Cornelis


KLIK
voor andere strips van
Tom Thys
DE HUIVERING 2
Proteïnen - Het Beenderbos - Doe een Wens - Wiegelied

Patrick Cornelis + Tom Thys / Patrick Cornelis
Pangiolin Comics | 48 p. | € 9,95 (SC)
Heerlijk griezelen
De samenwerking tussen scenarist Tom Thys en tekenaar Patrick Cornelis is blijkbaar vruchtbaar geweest, want een dik halfjaar na het verschijnen van De Huivering hebben de heren al een tweede deel klaar. Natuurlijk hadden ze nog enkele verhalen op de plank liggen, die aanvankelijk in deel 1 hadden moeten staan, maar die om een of andere reden toen niet toegevoegd werden. Van die twee "overschotjes" staat er maar eentje in deze tweede bundeling horrorverhalen zodat we ons waarschijnlijk nog aan een derde uitgave mogen verwachten.

Openen doet het duo met Proteïnen, het verhaal van een aantal ontdekkingreizigers die naar het eiland Yura Yura trekken. Onderweg fantaseren ze over het eten van mensenvlees wanneer de nood het hoogst is. Dan slaat het noodlot toe en komt het vliegtuig in de problemen. Rio, een vegetariër overleeft de crash en probeert het eiland te bereiken. Onderweg droomt hij steeds meer over vlees en de proteïnen die daar inzitten.

Het Beenderbos is een kortverhaal waarvan je haren recht overeind gaan staan. Het gaat over een bos mensen dat verslindt, in doorlopende tekst verteld door Thys met illustraties van Cornelis.

Patrick Cornelis is zelf verantwoordelijk voor het derde verhaal, Doe een Wens, waarin hij een jongeman laat opdraven die net zijn relatie heeft zien falen en van zichzelf vindt dat hij een loser is. Kuierend door de stad stuit hij op het bedrijf Make A Wish. Hij besluit binnen te gaan en zijn wens uit te spreken: succesvol en door iedereen geliefd zijn. Vanaf dan lijkt het leven wel een sprookje voor hem. Alleen blijkt er aan die uitgesproken wens een keerzijde te zijn.

Wiegelied is opnieuw een leesverhaal van Thys dat net als Het Beenderbos weer aangrijpend verteld wordt en de lezer de stuipen op het lijf jaagt.Dit verhaal moet je onbevangen kunnen lezen, zonder verdere introductie, zodat je zelf de adrenaline door je lijf voelt gieren en je elke seconde nadenkt of je nog verder wil lezen of niet. Een tip: lees Wiegelied niet voor het slapen gaan, je doet anders geen oog meer dicht. Als je uiteindelijk toch in slaap valt, heb je een garantie op een vreselijke nachtmerrie. Heerlijk griezelen, noemen ze dat.

Myric mag net zoals in deel 1 de verhalen met elkaar verbinden. Het zou misschien wel een aardigheidje zijn om deze duivel in een van de volgende verhalen te zien opdraven als hoofdpersonage. Het personage heeft zeker mogelijkheden om er meer mee te doen dan alleen maar de verhalen in te leiden, maar dat is natuurlijk iets dat we aan het duo moeten overlaten.

De Huivering deel 2 is net als deel 1 een pareltje. Zowel de scenario's als de tekeningen sluiten goed bij elkaar aan in de twee stripverhalen, terwijl de opsmuk bij de twee kortverhalen sober is, maar wel adequaat in Het Beenderbos, terwijl de paginagrote tekening bij Wiegelied het tekentalent van Cornelis nogmaals duidelijk in de verf zet.
PETER ROTTHIER --- juni 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: