De Huivering 1
KORTVERHALEN
xxx
KLIK
voor andere strips van
Patrick Cornelis
DE HUIVERING 1
Patrick Cornelis + Tom Thys / Patrick Cornelis
Pangiolin Comics | 40 p. | € 9,95 (SC)
Stuipen op het lijf
Aanvankelijk was het de bedoeling van tekenaar Patrick Cornelis (Virus, Verbonden Zielen) en co-scenarist Tom Thys om in dit via crowdfunding gefinancierde, eerste deel van De Huivering vijf verhalen samen te brengen. Blijkbaar was die geldomhaling niet zo succesvol als gehoopt, want de geplande verhalen De Man in het Bushokje en Wiegelied zijn niet opgenomen in deze uitgave. De fans die de twee auteurs gesteund hebben, mogen dan ook eens flink vloeken, want de drie verhalen die Volume 1 van De Huivering herbergt, doen verlangen naar meer. Liefhebbers van pure horrorverhalen vinden zeker hun gading en de planning van deze release in deze herfstmaand kan je misschien aanzetten om deze huiveringwekkende verhalen in huis te halen, al was het maar om met de komende Halloween je kinderen eens flink de stuipen op het lijf te jagen met zowel de scenario's als het tekenwerk.

Om de drie verhalen te verbinden heeft Cornelis Myric geschapen, een duivelachtig wezen dat niets anders is dan een moderator die de verschillende verhalen inleidt. De tekenaar is ook verantwoordelijk voor het eerste kortverhaal. We kunnen alleen maar hopen dat Vredige Dood pure fictie is, anders zullen we de uitdrukking "hij is vredig in zijn slaap gestorven" in de toekomst helemaal anders bekijken dan nu het geval is. Alleen zal er nooit iemand zijn die ons zal komen vertellen hoe het is om "in je slaap te sterven". Cornelis brengt dat gegeven visueel prachtig in beeld zodat je de laatste uren van de stervende mee volgt vanop de eerste rij.

Huis der Duizend Schreeuwen is absoluut een topverhaal in het horrorgenre. Wij zaten alvast op het puntje van onze stoel tijden shet lezen van dit geïllustreerde leesverhaal. Het verhaal van de Urban Explorer Manuel die foto's gaat nemen in het huis van een seriemoordenaar en daar geconfronteerd wordt met zijn "nooit gevonden" achtste slachtoffer, zorgt voor kippenvel en haren die rechtovereind gaan staan. De enkele tekeningen die Cornelis toevoegt aan dit verhaal van zijn kompaan Thys zijn in niets te vergelijken met zijn werk uit het eerste verhaal en zijn eerdere albums. De tekeningen zijn sober uitgevoerd in zwart-wit, maar zorgt wel voor de perfecte sfeer.

Afsluiten doet het duo met Geboren in Graffiti waarin Thys de deerne Pandora opvoert. Zij laat de monsters uit haar dagelijkse nachtmerries achteraf in de stad verder leven met haar spuitbus. Voor haar is dat een therapie om haar demonen te verdrijven. Op een dag blijken zowel de nachtmerries als de graffiti verdwenen te zijn en slaat de paniek toe bij Pandora. Ook hier weet Patrick Cornelis het scenario te voorzien met tekeningen die het verhaal visueel versterken.

Na het lezen van deze drie verhalen zijn we echt wel benieuwd naar die twee kortverhalen die ontbreken, maar de titel "Volume 1" geeft ons wel de hoop dat die in de toekomst opgenomen kunnen worden in Volume 2.
PETER ROTTHIER --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: