Helden van de Luchtmacht 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN ZESDELIGE REEKS
Helden van de Luchtmacht 1-2
KLIK
voor andere strips van
Wallace


KLIK
voor andere strips van
Régis Hautière
HELDEN VAN DE LUCHTMACHT 1-2
1. Operatie Dynamo - 2. El Condor Pasa

Stephan Agosto + Wallace / Régis Hautière
Dark Dragon Books | 48 p. | € 19,95 (HC)
Pageturner
Helden van de Luchtmacht is een zesdelige reeks waarvan nu de eerste twee delen op ons losgelaten worden. In Frankrijk liep deze reeks onder de titel F.A.F.L. (Forces Aériennes Françaises Libres). Scenarist Wallace is gekend van diverse luchtvaartreeksen, waaronder de momenteel lopende reeks De Tweekoppige Adelaar - Eagle en Régis Hautière is scenartist van heel wat albums, onder meer de aan te raden reeksen Oorlogsvrouwen en De Oorlog van de Lulu's. Qua vertellers topmateriaal dus.

Wat de tekeningen betreft hebben we eerst en vooral een speciale vermelding voor Vincent Jagerschmidt, de markeerder van vliegtuigen. De Cocardes zijn inderdaad een lust voor het oog en ongetwijfeld historisch correct. Tekenaar Stephan Agosto houdt zich goed staande. Let wel, zodra er Warbirds verschijnen, vertonen we tekenen van zwakte en moet het al heel erg zijn alvorens we een stripalbum naar de verdoemenis zouden beoordelen. Maar daar is helemaal geen reden toe. De landschappen en de gemotoriseerde tuigen worden prachtig in beeld gebracht. De personages halen qua motoriek en mimiek niet datzelfde niveau, maar daar malen we niet om.

Het gaat goed vooruit. Dit is een echte pageturner waarbij we wat graag stilstaan bij het bewonderen van de door ons zo geliefde WO II-vliegtuigen. Tussen haakjes, en tenzij we ons sterk vergissen, is pagina 16 in deel 1 verwisseld met pagina 17 (je kan het vaststellen aan de verwonding van de arm). In dat eerste deel volgen we de avonturen van de Franse vlieger Gabriel Messine in de periode 1938-1940. Als lid van de internationale brigades in Catalonië valt hij onvermoeibaar de troepen van Franco aan, ook al is zijn toestel vele malen ondergeschikt aan de BF 109 van het Duitse Condorlegioen. Dik tegen zijn zin dient hij zijn Spaanse geliefde Elena achter te laten en terug te keren naar Frankrijk om het hoofd te bieden aan de Duitse Blitzkrieg. Strijdend met zijn Dewoitine D 520 stort hij neer bij Duinkerken. Hij wordt gered en gaat inwonen bij zijn Engelse moeder. Als Spitfirepiloot bij de RAF beschikt hij nu over een topmachine om de Messerschmitts en Heinkels uit de lucht te schieten. Hij leert ook zijn nieuwe liefde Margaret kennen. Zij werkt als operatrice bij de radardiensten in Biggin Hill. Maar dan slaat het noodlot toe: Margaret verdwijnt tijdens een luchtaanval...

In het tweede deel is Gabriel op zijn verzoek en na de dood van zijn vriend ingelijfd bij de SOE (Special Operations Executive). Met zijn Lysander onderneemt hij gevaarlijke vluchten naar onder meer Noord-Spanje. Op kerstbezoek bij zijn moeder verneemt hij dat Margaret nog leeft en ze als spionne in bezet gebied werkt voor de SOE. Bij een volgende operatie wordt hij neergeschoten en vindt hij Elena terug. Ze worden gevangengenomen en als trofeeën voor Hitler op de trein naar Duitsland gebracht. Bij een treinaanval worden ze gered door Magdalena (het alter ego van Margaret), maar moet hij opnieuw afscheid nemen van Elena. Samen met Magdalena vliegt hij de vrijheid en volgende avonturen tegemoet. Wij weten daarentegen dat we hem in deel 3 in Gibraltar terug zullen zien.

En voor wie het nog niet wist: de titel van deel 2, El Condor Pasa, betekent "de condor vliegt voorbij". Wat dit te maken heeft met album 2? Geen flauw idee. We hebben alvast geen cameo van Paul Simon of Art Garfunkel gezien. En we hebben ook geen panfluit gehoord.
JOHAN DECLOEDT --- april 2019