F.C. De Kampioenen 105
COMPLEET VERHAAL
F.C. De Kampioenen 105
KLIK
voor andere strips van
Hec Leemans


KLIK
voor andere strips van
Tom Bouden
F.C. DE KAMPIOENEN 105
Patatten en Saucissen

Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden
Standaard Uitgeverij | 32 p. | € 6,50 (SC)
Strip overleeft tv-serie
Hoe groter het succes van iets of iemand, hoe meer mensen er zich tegen keren. Naar het schijnt is het een algemeen voorkomend fenomeen, maar Vlamingen lijken erin uit te blinken. Van oudsher moeten onze toppers er het bittere smalen en hatelijk beledigen bijnemen. Met "smaken verschillen" vergoelijken we onze ziekelijke neiging om te kraken en te gronde te richten. De vedette die reageert, krijgt er geheid de stempel lichtgeraakt bovenop en wie zich verdedigt, verdraagt geen kritiek.

Toen de Vlaamse openbare omroep in 1990 met F.C. De Kampioenen startte, werd de tv-serie op slag een kolossaal succes. Het wel en wee van de cafévoetbalploeg, de herkenbare personages met hun specifieke karakteristieken en typerende uitlatingen spraken jong en oud ogenblikkelijk aan. Na 2011 werden geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, maar F.C. De Kampioenen is nooit weggeweest. Denk aan de eindeloze heruitzendingen, de marathons, de films en last but not least... de strips.

Zogeheten kenners verkondigen graag dat het al te makkelijk is om als stripauteur op de kar van een succesvolle tv-reeks te springen. Je kakt een album bij mekaar en de naambekendheid van de serie doet de rest. Onzin.

Als de strip niet deugt, houdt het in de meeste gevallen snel op. Kijkcijferhits verstrippen blijft een heikele bezigheid waar talent en vakmanschap voor nodig zijn. Met Patatten en Saucissen tonen Hec Leemans en Tom Bouden nog maar eens dat ze over meer talent en vakmanschap beschikken dan hun in sommige kringen wordt toegedicht. Hun Kampioenen blijven fris, pittig, wakker en levendig.

De verkiezing van Prins Carnaval is een sof, maar zonder Prins is carnaval maar niks. Dus vraagt de burgemeester aan Boma om als kandidaat op te komen. Met Pascale als tegenstander moet diens overwinning een makkie worden. Maar het duurt niet lang voor Carmen op het voorplan treedt. Wanneer ze hoort dat Freddy Focus de verkiezing zal filmen, kan niets haar stoppen. Ondertussen krijgt DDT in de gevangenis de opdracht om met twee gedetineerden een praalwagen voor de stoet te maken. Dat lees je goed, Leemans maakt het zichzelf niet makkelijk en laat verschillende verhaallijnen naast elkaar lopen, zich verstrengelen en uiteindelijk samenkomen. Het zou een album van de Kiekeboes kunnen zijn. De reeks van Merho komt hier niet uit de lucht vallen.

Het wordt tijd om het prima werk van Leemans en Bouden naar waarde te schatten. De tv-reeks was een succes, de strips behoren tot de best verkopende in Vlaanderen, dus wordt er traditiegetrouw op neergekeken. Onterecht. De auteurs verdienen beter en wie dit een waspoederstrip noemt, doet de waarheid geweld aan.

In 2021 komen er acht nieuwe afleveringen van F.C. De Kampioenen op tv. Of die net zo fris, pittig, wakker en levendig zullen zijn, moeten we afwachten. Voor de stripliefhebber maakt het niet uit.

Dat de strips de tv-serie overleven, staat nu al vast.
FLO VAN DIJCK --- december 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: