Eugène 11
GAGS EN STROOKJESSTRIPS
Eugène 11
KLIK
voor andere strips van
Jan Dirk Barreveld
EUGÈNE 11
To Go

Jan Dirk Barreveld
Syndikaat | 48 p. | € 8,95 (SC)
Favoriete leesformule
Eugène blijft een aangenaam tussendoortje in het stripblad Eppo. Nieuwe gags verschijnen ook nog in Veronica Magazine, maar dat is niet in Vlaanderen verkrijgbaar. Onze favoriete leesformule is echter als album om in een comfortabele zetel te kunnen lezen. Syndikaat bedient ons op onze wenken.

Eugène is een inmiddels gesettelde echtgenoot, vader en baasje van een hond en een kat. Al die met elkaar verbonden elementen bieden Jan Dirk Barreveld een klassiek, maar ruim speelveld om grappen te bedenken. In zijn wereld kunnen dieren met elkaar en soms met mensen praten en gedragen ze zich vaak zelf als mensen. Kijk ook niet op van aliens in vliegende minischotels of robotten met enige intelligentie. Er is ook plaats voor milde maatschappij- en culturele kritiek, maar het zou ons verbazen dat Barreveld voor zijn minzame gevoel voor humor kwade lezersbrieven zou krijgen.

We volgen nu ook al een tijdje Eugènes beroepsmatige activiteiten als barista en de grappen die dat oplevert. Die zijn niet weelderig aanwezig in dit album en pas op het einde start hij als mobiele koffieverkoper. Dat ene gegeven is belangrijk genoeg om op de cover te plaatsen. Pas in het volgende album verwachten we ons aan een sloot grappen over dit thema. Dan kunnen we wellicht zelf ook wat koffiegrappen maken in onze volgende bespreking. Daar is niets verkeerds mee.
DAVID STEENHUYSE --- december 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: