Eugène 10
STROOKJESSTRIPS EN GAGS
Eugène 10
KLIK
voor andere strips van
Jan Dirk Barreveld
EUGÈNE 10
Nepnieuws

Jan Dirk Barreveld
Syndikaat | 48 p. | € 8,95 (SC)
Van mèh tot woeahaha
Wij vinden onszelf graag hip. Dat we Eugène leerden kennen via strookjes op sociale media prijst ons dus gelukkig. Maar Eugène is meer dan een webstrip. Voor de tiende keer is het ook een album. Om het te vinden, moet je intussen wel op het Syndikaat-rek kijken.

Jan Dirk Barreveld presenteert met Nepnieuws zijn gebruikelijke absurde humor. Onderwerpen zijn — hoe raad je 't? — nepnieuws, global warming, Sint-/Piet-humor, de koffiezaak en random stuff. De meest geslaagde grappen zijn ronduit hilarisch: de egeltjes, het broeikaseffect, de trekvogels, het potje vet,... lachen is dat. En voor de betere woordhumor hebben we het altijd wel gehad. Belg zijnde, kunnen we ook wel om met een behoorlijke dosis surrealisme. En zelfs de flauwste moppen krijgen wel iets extra door de krijg-nou-wat?-gelaatsuitdrukkingen die Barreveld zijn personages aanmeet. Hier en daar verdwaalde een grap die de categorie onderbroekenlol naar onze smaak iets te letterlijk onderschrijft. Niet meteen onze meug, maar humor moet er in soorten zijn.

Zo nu en dan is een grap actuagebonden. Dat werkt bij een webstrookje. Of die mayonaise ook nog pakt als je de gag maanden later in een album presenteert, hangt van de situatie af. De clou van de afsluitende bitcoingrap is in ieder geval toch wat gekeerd.

Anders dan bijvoorbeeld Kenny Rubenis laat Barreveld zijn personages minder evolueren. Dat geeft mogelijk meer vrijheid, je pikt gemakkelijker in. Maar laat je daardoor ook niet sneller weer los? Wij willen een volgend album zeker nog aan die test onderwerpen.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: