Dossiers van de Tweede Wereldoorlog 1
COMPLEET VERHAAL
Dossiers van de Tweede Wereldoorlog 1
KLIK
voor andere strips van
Frank Leclercq


KLIK
voor andere strips van
Frédéric Brrémaud
DOSSIERS VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG 1
1938

Frank Leclercq + Frédéric Brrémaud
Dark Dragon Books | 48 p. | € 19,95 (HC)
Jansen en Janssen
Dwangarbeiders van de weg. Onwillekeurig moesten we aan deze term denken toen we hoorden van de horrorcrash van Chris Froome in de Dauphiné. Oké, hij verdient meer dan goed zijn brood, maar bergritten met soms meer dan vier cols in één dag zijn geen pretje. Zeker niet als je je zeventug kilogram of meer naar boven moet sleuren met een tijdsgrens als hakbijl.

Dwangarbeiders. Inspecteur Granville, zelf oud-wielrenner en communist, gaat daarom akkoord met de vraag van de kolonel om zijn oud-collega Antonin Magne te overtuigen om hem te helpen een moordcomplot door de nazi's op Bartali te verijdelen door deel te nemen aan de Ronde van Franrijk 1938. Doel is immers een majeur incident te veroorzaken tussen Frankrijk en de opkomende asmogendheden.

We stellen ons de vraag of de Ronde als decor dient voor de amechtige moordpogingen van een duo met Jansen en Janssen-gehalte (met de motor samen de afgrond in) of dat het aanslagverhaal als flinterdun rood draadje dient om een beeld te schetsen van de wielrennerswereld. Laat ons gewoon zeggen dat het verhaal van Frédéric Brrémaud voortkabbelt terwijl we genieten van de klare tekenstijl van Frank Leclercq, zonder dat we hierbij afbreuk willen doen aan de krachttoer om het verslag van een Ronde aantrekkelijk en gevarieerd te houden. "Oerdegelijk" schreef onze hoofdkaas bij de bespreking van hun vierdelige reeks De Avonturen van Simon Hardy, eveneens verschenen bij Dark Dragon Books. Nagel op de kop.

Nostalgici naar de gouden tijden van de weekbladen Robbedoes en Kuifje zullen met genoegen dit verhaal lezen. En ja, waarom niet tijdens een van die ellenlange, saaie tussenritten in de Tour. We zien het volledig voor ons: comfortabel zeteltje, lekker koffietje, vrouw en kinderen de deur uit, mooie beelden van La Douce France, het geneuzel van Michel Wuyts en zijn sidekick José De Cauwer op de achtergrond en deze strip in handen. Ja, het leven kan mooi zijn.
JOHAN DECLOEDT --- juni 2019