De Avonturen van Simon Hardy 1-2
COMPLETE VERHALEN
DEEL 1 EN 2 VAN VIERDELIGE REEKS
De Avonturen van Simon Hardy 1-2
KLIK
voor andere strips van
Frédéric Brrémaud
EEN AVONTUUR VAN SIMON HARDY 1-2
1. VN-Missie - 2. Gevaar in Napels

Frank Leclercq + Frédéric Brrémaud
Dark Dragon Books | 48 p. | € 17,95 (HC)
Goede luim
De covers doen uitschijnen dat dit een zoveelste vehikel is om een verhaaltje te brouwen rond oldtimers. De tekeningen laten bij de eerste aanblik uitschijnen dat het geheel oubollig, saai en statisch leest. De vlakke inkleuring helpt ons ook al niet om gemotiveerd de albums open te slaan... Man, wat hebben wij vooroordelen voor we werkelijk iets gelezen hebben. De tekenstijl van Frank Leclercq (een tekenaar van Bob Morane, nu ook niet bepaald een stilistische referentie) is net heel efficiënt en helder en zijn figuurtjes acteren soepeler dan in pakweg de klare lijn-strip Blake en Mortimer die toch een voorbeeld is voor deze reeks (in beide albums zie je trouwens professor Mortimer in een plaatje op straat lopen). Ook de avonturen zijn die term waardig: we reizen begin jaren 1960 de wereld rond met de Brusselse reporter Simon Hardy, die werkelijk zijn beroep uitvoert in tegenstelling tot collega's als Kuifje of Rik Ringers, om rampen te voorkomen zoals een Derde Wereldoorlog of gevaarlijke vulkaanuitbarstingen die miljoenen mensenlevens kan kosten. En zeggen dat hij in eerste instantie gewoon een onderzoek wil voeren naar de Brusselse dievenbende De Zwarte Hand.

In VN-Missie wordt de nog niet zo ervaren Simon door het Brusselse dagblad L'Allumette naar de jonge republiek Chabahar, een staat in Zuid-Iran, gestuurd. Er is een Amerikaanse Boeing neergeschoten met militairen en burgers aan boord. De president van Chabahar krijgt de schuld van de Verenigde Staten. VN-inspecteurs komen een onderzoek voeren en dat internationale kransje is het doelwit van een criminele organisatie onder leiding van de Tsaar, een superschurk met zowle Olrik- als Krimson-maniertjes. Simon krijgt snel te maken met de booswichten. Hij krijgt onverwachts de broodnodige hulp van de mooie, Indiase Amiya die om persoonlijke redenen strijd levert met de organisatie van de Tsaar.

Die persoonlijke strijd wordt doorgezet in deel 2, Gevaar in Napels. Wereldwijd komen vulkanen tot uitbarsting. Nu dreigt ook de Vesuvius lava uit te spuwen wat een onmiddellijk gevaar betekent voor de miljoenenstad Napels. De uitbarstingen zijn geen ingreep van de natuur, maar ze zijn opgewekt door mensen. Je hoeft niet lang te raden welke schurk hier achter zit. Met een dreigbrief wordt een aardig sommetje geëist of de Vesuvius zal zijn dodende werk doen. Omdat Simon en Amiya al plannen hebben verijdeld van de Tsaar roepen de Belgische en Italiaanse geheime diensten hun hulp in om hem opnieuw te verslaan.

Frédéric Brrémaud is al langer bekend bij Dark Dragon Books dankzij de tekstloze dierenstrips Love. Simon Hardy is nu zijn tweede meest noemenswaardige stripreeks. Hij schrijft boeiende, oerdegelijke verhalen die op de klassieke leest zijn geschoeid van de betere actie- en avonturenverhalen uit de gouden periode van de weekbladen Robbedoes en Kuifje. Dit is dus meteen een tip voor al die lezers van toen die zin hebben in een nieuwe reeks in plaats van altijd maar dezelfde klassieke reeksen te herlezen. Er zit veel actie en spanning in met het soort epische locaties uit James Bond. Brrémauds aanpak is weliswaar een beetje monkelend. Soms weten we niet of hij het ernstig genoeg opvat en daarom opzichtige clichés opvoert of al te gemakkelijke (overgangs)scènes uitdoktert. Zo vervolgt een dialoog tussen personages in drie prentjes, maar wel met een tijdsverloop van uren terwijl er van België naar Italië is gevlogen. Dat passeert bij ons niet zomaar zonder dat we in ons haar krabben. Ook twee keer eenzelfde uitleg presenteren over een onderzeebathyscaaf is weinig elegant. En de onervaren Simon wordt wel heel gemakkelijk naar het verre buitenland gestuurd voor een klein Belgisch krantje. Af en toe dachten we daarom met een parodie op Kuifje of Blake en Mortimer te maken te hebben, een beetje zoals De Avonturen van Scott Leblanc ook botst tussen scherts en avontuur.

Niettemin blijft ons positieve gevoel overeind door de goede luim en zien we de volgende twee delen graag tegemoet. Lieve Kusjes uit China rondde de reeks in het Frans af. Tussen deel 2 en 3 verscheen nog een iets korter buitenreeksalbum, Achtervolging van de Aston Martin, dat zich afspeelt in een Zwitserse rally... met dus wél een sliert oldtimers. Dat album geeft Dark Dragon Books uit als deel 4.
DAVID STEENHUYSE --- februari 2019