De Complete Baard en Kale 7
COMPLETE VERHALEN
De Complete Baard en Kale 7
KLIK
voor andere strips van
Will


KLIK
voor andere strips van
Maurice Tillieux
DE COMPLETE BAARD EN KALE 7
Internationale Avonturen: 19. Uit de Afgrond... - 21. De Dode Duiker - 23. In New York

Will + Maurice Tillieux
Arboris | 160 p. | € 27,95 (HC)
Rauwe realiteit
Maurice Tillieux komt hier weer eens aantonen dat er geen Stomp nodig is om Baard en Kale boeiende avonturen te laten beleven. In deze integrale worden drie verhalen gebundeld die zich in het buitenland afspelen, respectievelijk het mistige Londen, het fictieve, exotische eiland Weetu-Vanwante in Polynesië en het criminele New York. In de eerste twee speelt gravin Kiki mee, de zelfzekere, slanke blondine met duidelijk vrouwelijke vormen die Will begin jaren 1970 pas kon beginnen tekenen in zijn detectivereeks nadat Natasja en Yoko Tsuno het pad effenden in het weekblad Robbedoes.

In Uit de Afgrond... krijgen Baard en Kale af te rekenen met een gemuteerd reuzemonster dat zich in Limehouse Dock ophoudt, en waar een deel van het Blake en Mortimer-verhaal Het Gele Teken zich afspeelt. Let op de piekfijne decortjes en de duistere havenbuurten. Will is hier grafisch in zeer goede doen. Dat geldt ook voor de twee andere verhalen in deze integrale.

In De Dode Duiker verzeilt het trio Baard, Kale en Kiki in een lastig parket nadat een beroepsduiker in dienst van een van Kiki's bedrijfjes iets gewichtigs heeft ontdekt. Voor zijn verdere onderzoek heeft hij geld nodig en de drie gaan hem ter plaatse opzoeken. Daar tuimelen ze van de ene confrontatie in de andere tegenkanting. Dit verhaal is harder dan veel andere Baard en Kales en er vallen voorwaar lijken.

In New York dreigt aanvankelijk op een zwak misverstandverhaal uit te draaien met Kale die zijn koffer keer op keer verliest en achternazit. Al snel wordt die komische afleiding verweefd met een keiharde drugssmokkelaffaire. Tillieux vond inspiratie op ware gebeurtenissen die ook hebben geleid tot William Friedkins seventiesklassieker The French Connection. Baard en Kale was bestemd voor een alle leeftijden publiek, maar Tillieux verankerde de reeks toch ook in de rauwe realiteit van toen.

We zijn opnieuw zeer te spreken over deze hernieuwde kennismaking. De reproductie van de strippagina's is onberispelijk, de kleuren komen echt mooi uit op het getinte papier en het achtergronddossier brengt ons weer heel wat bij over de auteurs en hun evolutie achter de schermen. Dat de verhalen niet chronologsich worden gebundeld, is een euvel dat nu al zeven delen meegaat, maar dat went.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: