De Complete Baard en Kale 6
AFGERONDE VERHALEN
De Complete Baard en Kale 5
KLIK
voor andere strips van
Will


KLIK
voor andere strips van
Maurice Rosy
DE COMPLETE BAARD EN KALE 6:
Naar Verre Verten: 34. De Schim van de Samoerai
-
14. Het Groene Raadsel - 15. Kale Kaatst Terug
Will + Maurice Rosy
Arboris | 152 p. | € 27,95 (HC)
Efficiëntie en doelmatigheid
Terwijl bij Dupuis in het Frans recent deel 2 is verschenen van een nieuwe integrale reeks van Baard en Kale, te beginnen met de verhalen van tekenaar Will, deze keer chronologisch en met alle in de eerste reeks overgeslagen verhalen, zet Arboris de eerste integrale reeks voort. In deel 6 is er toch een beetje chronologie, want het tweeluik Het Groene Raadsel en Kale Kaatst Terug volgt na het geweldige De Grote Strijd uit de vorige integrale.

Het tweeluik betekent een nieuwe koers voor de komische detectivereeks. Scenarist Maurice Rosy had oog voor de veranderende wereld om zich heen en koos in de periode 1967-1968 voor een simpeler verhaalstructuur met visuele gags en slapstick. Hij wou in Baard en Kale vernieuwing doorvoeren door de volkse grondvesten terug te vinden. Daarom geen complexe intriges, exotische locaties of een sinistere aartsvijand als Stomp, maar gewoon wat dollen met een uitvinding (een elastische substantie met bijzonder veel veerkracht) waarvoor een specifieke functie of kortom het nut moet gevonden worden. Vijandelijke mogendheden willen dat natuurlijk in handen krijgen. In het vervolg van het tweeluik krijgt Kale zelf de krachten van de substantie. Als een soort elastische superheld (denk gerust aan de comichelden Plastic Man of Mr. Fantastisc uit Fantastic Four) is Kale de tegenstanders te slim af.

De volksere verhalen zijn rechtoe rechtaan vertellingen die door het simplistische karakter pertinent mikken op kolder. Het is inhoudelijk geen al te best hoofdstuk in de lange geschiedenis van de stripreeks. Het leek Will niet te deren, want zijn knusse tekenstijl in deze periode is helder en leesbaar. Hoe karig er ook wordt omgesprongen met het wisselen van de decors (vooral in Het Groene Raadsel) maakt hij er op de juiste momenten toch kleine kunstwerkjes van. Efficiëntie en doelmatigheid op hun best. En eigenlijk gelden die kwaliteiten ook voor Rosy's scenario van het tweeluik, al houden we er daarom niet speciaal van.

De twee verhalen worden voorafgegaan door vier kortverhalen die voor Sprint (1955-1956) waren bedoeld. Die tekeningen met een mooie, klare lijn zijn nog prettiger om te zien met lekker volgetekende plaatjes die toch overzichtelijk blijven. Het vierde verhaaltje verscheen pas in 1967 in Robbedoes omdat Sprint al was opgedoekt. Dit is trouwens de eerste albumpublicatie. Door de lengte van vier tot zes pagina's zijn geen spitsvondig uitgewerkte verhalen te verwachten. Een omwisseling van een koffer met een bom en een misverstand, het toevallig oprollen van een dievenbende, het verijdelen van een bankoverval met muziek als afleiding en slapstick met een toverdoos, die qua aanpak een grote verwantschap met Het Groene Raadsel vertoont, zijn de basisintriges zonder verdere franjes. De drie eerste verhalen werden later gebundeld met het halflange verhaal De Schim van de Samoerai (1958) waarin onze helden in Japan terug te vinden zijn.

In deze ene integrale staan twee grafisch verschillende en aardige periodes van Will gebundeld, weliswaar niet ten dienste van de sterkste scenario's. Geef ons dan toch maar Rosy's Stomp of Maurice Tillieuxs steviger detectiververhalen. Mocht Arboris deze integrale sneller laten opvolgen met het volgende deel, dan zouden we het als een tussendoortje kunnen beschouwen, maar met één integrale per jaar ligt het tempo toch echt te laag.

Voor het dossier voegde Arboris op eigen houtje enkele pagina's toe over de verhalen van Baard en Kale die in het Nederlandse stripweekblad Sjors zijn verschenen, dikwijls met eigen covers en bijkomend artwork voor advertenties en diverse meer. Het dossier springt deze keer te veel van de hak op de tak om zoveel mogelijk verschillende facetten van Rosy te benadrukken, maar het mist daardoor een duidelijker overzicht.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: