De Buitengewone Reis 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN TRILOGIE
De Buitengewone Reis 1-2
KLIK
voor andere strips van
Silvio Camboni


KLIK
voor andere strips van
Denis-Pierre Filippi
DE BUITENGEWONE REIS 1-2
Silvio Camboni + Denis-Pierre Filippi
Dark Dragon Books | 48 p. | € 8,95 (SC)
De geest van Jules Verne
"Normandische kust, 1927, Eerste Wereldoorlog" staat er in de eerste prent te lezen. En op die prent zijn vliegtuigen met hakenkruisen te zien. De volgende pagina maakt ons duidelijk dat het niet om een historisch verkeerd gesitueerde blunder gaat, maar dat we met een uchronie te maken hebben: een andere versie van de realiteit met vaak anders geëvolueerde technologie. Op die tweede pagina duikt een gigantische robotarm uit zee op om de Duitse vliegtuigen met één knijpbeweging te verwoesten.

Silvio Camboni en Denis-Pierre Filippi zijn niet aan hun proefstuk toe, alleen viel dat tot nu toe niet op in ons taalgebied. Samen maakten ze al het na twee delen stopgezette Nefesis voor de opgedoekte collectie Impressie(s) van Dupuis waarvan de cover van deel 2 herinnert aan die van De Buitengewone Reis deel 2. De niet-vertaalde trilogie Les Mondes Cachés en de enkel in het Frans verschenen jeugdreeks Gargouilles is ook gezamenlijk werk. Filippi is redelijk thuis in het steampunkgenre (zie ook De Kapers van Alcibiades en het Robbedoes-verhaal Stichting Z) waar De Buitengewone Reis ook een exponent van is. Camboni is ook actief voor diverse Disney-titels. In vertaling presteerde hij vorig jaar nog het fantasierijke Mickey Mouse-verhaal De Verloren Oceaan.

Zij voeren Emilio en Naomi op, neef en nicht uit een rijke familie, die ver van hun ouders en het oorlogsgeraas hun jeugd doorbrachten op een kostschool. Nu zijn ze zelfstandige jongeren die zich uitleven in uitvindingen, maar wiens leventje op hun kop komt te staan nadat ze erachter komen dat Emilio's vader is verdwenen. Hij werkte aan een prototype voor de Jules Verne-wedstrijd. Om hem terug te vinden, moeten ze de uitvinding afmaken en zijn plaats innemen in de wedstrijd. Ze krijgen de hulp van Naomi's ouders en bedienden. De reis gaat van Londen naar Parijs terwijl de oorlog verder woedt en een vreemde derde macht met robots bijzondere aandacht voor de kinderen lijkt te hebben. De Buitengewone Reis is dus echt een buitengewone reis vol mysterie en gevaar met aandacht voor emoties, tederheid, spanning en humor.

De covers zijn juweeltjes, ook dankzij de goudopdruk. Op de prachtig geschilderde pagina's lopen figuurtjes rond met een uiterlijk dat wat atypisch is. Geen spek voor ieders bek, wel voor het onze. Camboni doet ons vergapen aan weelderige decors waarin zelfs stalen constructies een ziel lijken te hebben. De geest van Jules Verne zit in deze strip vervat, met grootse avonturen die doen wegdromen en heel erg geslaagde komische interventies in dialoog en handeling. Mooie aanwinst voor Dark Dragon Books die later dit jaar nog het slotalbum publiceert.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019