Androïden 4
COMPLEET VERHAAL
Androïden 4
KLIK
voor andere strips van
Jean-Charles Gaudin
ANDROÏDEN 4
De Tranen van Kielko

Viska + Jean-Charles Gaudin
Daedalus | 56 p. | € 7,95 (SC) • € 17,95 (HC)
Thrillerallures van formaat
Kielko is een huishoudrobot in wiens elektronisch brein scenarist Jean-Charles Gaudin ons toelaat. Daardoor ontdekken we hoe ook een androïde worstelt met geprogrammeerde bevelen en tegenstrijdige gedachten, gevoelens zelfs. Hij woont bij een gezin waarvan de man en vrouw drukke levens hebben. Ze hebben ook een zoontje op wie Kielko vaak past. Kielko heeft een hechte band met zijn baas, Grady Morgan. Hem beschermen is Kielko's hoofdtaak. Wanneer Grady zich op zeer glad ijs begeeft, wat het gezinsgeluk kan ondermijnen, onderneemt Kielko actie, ook al strookt dat niet met wat van hem wordt verwacht.

Bijna hadden we dit album op onze "te lezen"-stapel laten verstoffen om voorrang te geven aan albums die ons meer het bespreken waard leken. Wat zijn we blij dat we het alsnog hebben opgepikt. De Tranen van Kielko is een ijzersterk, boeiend verhaal met thrillerallures van formaat. Gaudin zet een robot neer die allerminst een kil figuur is. Het extra bijzondere is het doorschemeren van Kielko's gevoelens terwijl zijn fascinatie voor Grady, zijn vrouw (een razend knappe verschijning) en voor bloed onrustwekkende dimensies aanneemt. Dat een pakkende climax wordt vrijgegeven in de titel van het album is weliswaar sneu, al wacht je wel tot die tranen in het verhaal opduiken.

Dit album is het eerste belangrijke album van de Italiaanse tekenaar Vincenzo Federici alias Viska op de Franse markt en nu zijn debuut in het Nederlands. Hij imponeert meteen met een futuristisch Los Angeles in het jaar 2037, knappe beeldregie (met een geweldig, spannend gebruik van close-ups!), personages die ontzettend goed acteren en een geloofwaardige mimiek... zelfs bij Kielko.

De Tranen van Kielko was aanvankelijk gepland als het laatste deel van deze gevarieerde conceptreeks. Zoals dat wel vaker gaat als er een zeker succes is, loopt de reeks verder. In het Frans is recent het tweede deel van het tweede seizoen, kortom deel 6, verschenen.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: