Alex 38
COMPLEET VERHAAL
Alex 38
KLIK
voor andere strips van
Marc Jailloux


KLIK
voor andere strips van
Mathieu Bréda
ALEX 38
De Helvetii

Marc Jailloux + Mathieu Bréda
Casterman | 48 p. | € 7,95 (SC)
Alex kopen als bewuste keuze
De serie Alex van Jacques Martin wordt nu al geruime tijd voortgezet door verschillende duo's zoals Giorgio Albertini en David B. (deel 37), Marco Venanzi en Pierre Valmour (deel 35), maar vooral door Marc Jailloux en Mathieu Bréda die vier van de laatste zeven albums voor hun rekening namen.

We weten ondertussen dat gewoonteaankopen van oudere reeksen bij heel wat stripliefhebbers een — jawel — gewoonte wordt en soms leidt tot dure eden om ons nooit nog te laten vangen. Maar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Jeremiah, kon Alex ons nog steeds zonder moeite verleiden. Blijft dat zo?

Wel, Alex wordt opnieuw door Caesar op pad gestuurd. Deze keer moet hij aan de hand van offers de Helvetii gunstig stemmen om Romeinse kolonisten toe te staan zich op hun grondgebied te vestigen. Uiteindelijk moeten deze zorgen voor een buffer met de Germanen zodat de Romeinen de handen vrij krijgen om zich te richten op de oorlog met de Parthen. Uiteraard neemt Alex de opdracht aan — stel je voor dat onze heldhaftige ideale schoonzoon eens nee zou zeggen — en vertrekt met de gouden offergaven. Hij wordt hierbij vergezeld door drie personen. Lucius is een patriciërszoon die in eerste instantie alles verwerpt wat niet 100% puur Romeins bloed heeft. Audania is de dochter van de Keltische druïde Diviciacos en sinds haar jeugd gijzelaarster in een gouden kooi in Rome en nu benut als glijmiddel om de Helvetische stamhoofden te vermurwen. Tot slot is er ook weer een ietwat overbodige jongen in een blauwe tuniek die hoop en al veertien zinnen uitspreekt en blijkbaar Egyptisch bloed heeft. Het gezelschap beleeft de nodige avonturen waarbij het paard Balios en Seneca, tante van Audania, een belangrijke rol spelen. Lucius op zijn beurt wordt geconfronteerd met de echte wereld en zal een ware metamorfose doormaken.

Interessant is dat er onderliggend sterk verwezen wordt naar de verovering door Rome van vele volkeren, niet louter te vuur en te zwaard, maar ook door het laten assimileren van de Romeinse way of life. We citeren graag Camilos, Helvetische gids van Alex en zoon van de heer van Aventicum op pagina 24: "Rome maakt deel uit van onze toekomst. Onze wereld verdwijnt langzamerhand. En ik weet niet of beide leefwijzen kunnen bestaan zonder dat de ene de andere verdringt.. Maar zal onze cultuur langzaam uitdoven zoals een oude man die rustig sterft bij de haard... of verdwijnen in een laatste storm van vuur en bloed?"

De Helvetii is een goed album. Het scenario is best te pruimen en ook de tekeningen vallen in de smaak. Alex kopen, is een bewuste keuze. Geen gewoonteaankoop meer. Leuke cover trouwens.
JOHAN DECLOEDT --- november 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: