Alex 37
COMPLEET VERHAAL
Alex 37
KLIK
voor andere strips van
David B.
ALEX 37
Veni, Vidi, Vici

Giorgio Albertini + David B.
Casterman | 48 p. | € 7,95 (SC)
Alex wordt volwassen
Een van die reeksen die we nog steeds trouw kopen, is Alex. Het is ook een van die reeksen waarvan we ons steeds vaker afvragen waarom we dit nog doen en hoelang we die nog blijven kopen. De verhalen zijn lang niet zo goed als die uit de tijd van schepper Jacques Martin en we weten ook al niet meer welke tekenaar welk deel heeft gemaakt, zoveel wisselingen aan de tekenpen hebben er al plaatsgevonden.

De aankondiging van (alweer) een nieuwe tekenaar in de persoon van Giorgio Albertini deed ons niet echt naar het puntje van onze stoel bewegen. En ook nog op scenario van David B., de auteur van onder meer een Vrije Vlucht die we ooit eens hebben gelezen en niet bijster interessant vonden. Dit zou weleens de laatste Alex voor ons kunnen zijn, dachten we. En bij het lezen dachten we: wat een verademing!

Enak is niet langer het onderdanige knechtje dat steeds in de weg loopt, Alex durft eindelijk te vechten en te doden, er vloeit bloed, geweld en er gebeurt eindelijk iets. Voor een Alex is dit een ongekend hard verhaal. Hij en Enak bevinden zich in een stad waar de Romeinen het voor het zeggen hebben, maar er dreigt een opstand en die komt er ook. Zijn oude vijand Arbaces duikt weer eens op en ze moeten rennen voor hun leven. Het einde is bloederig, maar wel waarheidsgetrouw.

Niet alle scènes zijn even sterk, met name de slaapwandeling van Alex is erg zwak ingezet, maar David B. durft tenminste een verhaal op papier te zetten dat uitnodigt om te lezen. Alex is volwassen geworden.

Tekenaar Giorgio Albertini is van beroep archeologisch illustrator en dat is aan zijn nogal technische tekeningen te zien. De gebouwen zien er strak uit terwijl de personages soms hun beperkingen hebben. Bepaalde personages hebben amper een nek en andere kijken... 'speciaal'. Maar net als het scenario hebben de tekeningen ook hun charmes.

Als de toekomstige Alex-avonturen deze lijn weten vast te houden, blijven wij ze zeker kopen.
DAI HEINEN --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: