Agatha Christie - Dood van een Huistiran - Hercule Poirot
COMPLEET VERHAAL
Agatha Christie - Dood van een Huistiran - Hercule Poirot
KLIK
voor andere strips van
Didier Quella-Guyot


KLIK
voor andere strips van
Agatha Christie
AGATHA CHRISTIE - HERCULE POIROT:
Dood van een Huistiran

Marek Charlier + Didier Quella-Guyot naar de roman van Agatha Christie
Dark Dragon Books | 64 p. | € 19,95 (HC)
Benutting met overschot
Bij het sluiten van het raam in een hotel in Jeruzalem hoort de rondreizende detective Hercule Poirot de bezwarende uitspraak: "Je begrijpt dat we haar moeten vermoorden?" De zoon en dochter van een altijd boze vrouw reizen eveneens rond, maar ze worden door haar onder de duim gehouden en ze mogen geen contact hebben met andere hotelgasten of reisgenoten. Dat is buiten een juffrouw gerekend die zich het lot van de jongen en zijn zus aantrekt. Ze heeft een oogje op hem. De reis gaat verder naar Petra en we leren nog wat personages kennen. Het is opmerkelijk dat de tirannieke vrouw de exotische reis volhoudt... maar niet overleeft. Wanneer ze dood wordt aangetroffen, zittend op een stoel, zijn er inmiddels meerdere verdachten die haar zouden kunnen hebben vermoord. De aan zijn snor pulkende detective Poirot ziet er een onderzoek in, maar zonder bewijzen geen zaak om voor de rechter te brengen. Hij zal er op moeten rekenen dat de waarheid vroeg of laat boven water komt...

Dit is de vierde verstripping naar het werk van Agatha Christie die de Zwitserse uitgeverij Paquet de jongste jaren publiceerde en door Dark Dragon Books trouw wordt vertaald. Marek Charlier en Didier Quella-Guyot (De Post- en Liefdebezorger, Het Eiland van de Wroeging, De Soldaat en de Negerin, Papeete 1914) buigen zich over het klassieke Hercule Poirot-verhaal met een knallend einde. Quella-Guyot benut de hem toegewezen pagina's optimaal en zelfs met overschot, terwijl hij ons niet om de oren slaat met ellenlange dialogen. Het is allemaal goed gedoseerd, zelfs in de iets langere uiteenzettingen wanneer Poirot alle personages bij elkaar plaatst om de waarheid naar boven te brengen.

Tekenaar Marek helpt hem daarbij met een heldere tekenstijl, goed van elkaar onderscheiden personages in een semi-karikaturale tekenstijl en een onderverdeling in vaak grotere prenten die je ook nog iets te kijken bieden. Mooi meegenomen met een locatie als de oude stad Petra in Jordanië. Zelfs de inkleuring van Cristina Stella maakt het album licht verteerbaar en makkelijk instapklaar.

Dood van een Huistiran is misschien niet het meest tot de verbeelding sprekende verhaal van Hercule Poirot, in tegenstelling tot de bekendere titels Moord in de Oriënt-Expres en Dood op de Nijl, maar we betreuren allerminst dat het als stripverhaal is bewerkt. Ook een iets mindere Poirot heeft nog wel een Agatha Christie-signatuur om u tegen te zeggen.
DAVID STEENHUYSE --- november 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief:
          Agatha Christie - Moord in de Bibliotheek