Agatha Christie - Moord in de Bibliotheek
COMPLEET VERHAAL
Agatha Christie - Moord in de Bibliotheek
KLIK
voor andere strips van
Olivier Dauger


KLIK
voor andere strips van
Agatha Christie
AGAHTHA CHRISTIE - MOORD IN DE BIBLIOTHEEK
Miss Marple

Olivier Dauger + Dominique Ziegler naar de roman van Agatha Christie
Dark Dragon Books | 64 p. | € 18,95 (HC)
To the point!
In onze tienerjaren hebben we heel wat hap-slik-weg-romans van Agatha Christie verslonden. De dame verstond als geen ander de kunst om een degelijk geconcipieerde whodunit te schrijven die je van de eerste tot de laatste bladzijde in spanning hield. Van haar hebben we in elk geval geleerd dat het niet altijd de butler is die de moord gepleegd heeft! Ondanks het feit dat ze al in 1976 overleed, blijft haar omvangrijke œuvre tot de verbeelding spreken. 4 billion readers can't be wrong! Ook op televisie blijven haar verhalen het goed doen en zo zien we nog regelmatig Hercule Porot (de betweterige Belg) of Miss Marple (het lepe ouwe besje) opdraven in de zoveelste remake. Ook op stripgebied zijn er wel wat reeksen verschenen die van ver of dichtbij gebaseerd zijn op het werk van de gefêteerde schrijfster. Dark Dragon Books grasduinde recent in het Christie-pakket van uitgeverij Paquet en achtte ook de Nederlandse markt klaar voor een revival. Zo verschenen er een tijdje geleden al vertalingen van twee albums, eentje met Poirot in de hoofdrol en eentje met het hier minder bekende duo Tommy en Tuppence Beresford als detectiveduo. In deze derde nevenreeks is het good old Miss Marple die in de spotlights mag staan.

Moord in de bibliotheek is een herwerking van Christies roman uit 1942: The Body in the Library. Waarom scenarist Dominique Ziegler het verhaal plots in de jaren 1960 situeert, is ons niet geheel duidelijk. Het zou ons niet verbazen dat hij zo tekenaar Olivier Dauger een platform wil bieden om zijn klarelijnkwaliteiten ten volle te benutten. De gebouwen en auto's van de man zijn echt van een sublieme kwaliteit, zijn personages daarentegen ogen soms nogal statisch, zeker in de actiescènes.

Het verhaal op zich is natuurlijk vintage Christie en er blijft ook na vijfenzeventig jaar weinig op aan te merken. Toch is het opmerkelijk welke bocht politiethrillers in al die jaren gemaakt hebben. Was er in de jaren 1940 amper ruimte voor enige psychologische diepgang, nu lijkt de interne struggle van de gekwelde politieagent vaak de bovenhand te krijgen op zijn of haar onderzoek. En zo was het nog wel eens fijn om een puur moordonderzoek te lezen zonder al die getormenteerde toeters en bellen. En nee, ook deze keer mag de butler vrijuit gaan!
MARIO STABEL --- juni 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: