14-18 10
LAATSTE DEEL
14-18 10
KLIK
voor andere strips van
Étienne Le Roux


KLIK
voor andere strips van
Eric Corbeyran
 
14-18 10
De Maan als Erfgoed (november 1918)

Étienne Le Roux + Eric Corbeyran
Daedalus | 48 p. | € 17,95 (HC)
Kraters
Van het vriendengroepje dat in 1914 gemobiliseerd werd, hoorden slechts enkele gelukkigen de wapenstilstand blazen op 11 november 1918. Toch konden ze niet minder gelukkig zijn. De oorlog sloeg onherstelbare kraters tussen hun leven vóór en hun leven na. Om verschillende redenen passen de veteranen niet meer in hun oude levens."14-18. Twee getallen. Als twee muren die werden opgetrokken rond wat rest van de mensheid, die tot nederigheid werd gedwogen. Niets ervoor, niets erna", zo ervaren ze het gebeurde.

Post-traumatisch stressyndroom, survivor's guilt en drankzucht, het zijn maar enkele symptomen die de revue passeren in dit album. Nu zijn dergelijke problemen gekend en benoembaar, maar aan het einde van de Eerste Wereldoorlog bleken ze grotendeels onbekend.

Eric Corbeyran heeft niet enkel aandacht voor de te beklagen veteranen maar ook voor de vrouwen wier strijd maar blijft voorduren. Weduwen moeten nieuwe keuzes maken en zij die hun echtgenoot wel zien thuiskomen, moeten trauma's opvangen van mannen die ze niet meer herkennen. Corbeyran weet de cirkel mooi te sluiten, maar maakt van dit slotdeel een meer overschouwend verhaal als de voorgaande. Als slot is dit filosofische karakter passend, voor de andere delen zou dit minder gewerkt hebben.

Étienne Le Roux gaat op het elan verder dat hij al een hele reeks lang aanhoudt. Een erg filmisch karakter valt op. De flashback in het oog, de reflectie in het glas, de vertelling met oude prenten als illustratie, dergelijke trucjes houden het geheel fris.

Alweer bereikt een ijzersterke reeks over de Eerste Wereldoorlog zijn eindpunt. Wat ons betreft was deze reeks binnen dit thema de sterkste van de laatste jaren. Niet de oorlog zelf, maar de menselijke gevolgen ervan, voor zowel het thuisfront als het eigenlijke front, waren de focus van dit tiendelig vertelsel. Net dat maakt de reeks zo sterk en anders dan de andere.

De tien Daedalus-veren die de ruggen van deze albums sieren, hadden hier evengoed pluimen mogen wezen. Daedalus weet heel goed waarom ze dit uitgeven!
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juni 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: