14-18 9
DEEL 9 VAN TIENDELIGE REEKS
14-18 9
KLIK
voor andere strips van
Étienne Le Roux


KLIK
voor andere strips van
Eric Corbeyran
 
14-18 9
Op Aarde Zoals in de Hemel (Juli 1918)

Étienne Le Roux + Eric Corbeyran
Daedalus | 48 p. | € 17,95 (HC)
Prelude
Met Châteaux Bordeaux, het in het Nederlands op stapel staande Châteaux Bordeaux - Aan Tafel en Cognac bewees Eric Corbeyran al eerder dat een verhaalthema vast en zeker uit een fles kan komen. Ook in het voorlaatste deel van zijn 14-18 heeft een personage nood aan een fles. Een flesje dan wel, uit het medicijnenkabinet van de legerarts. Zo komt een thema aan bod dat de reeks nog niet eerder aanhaalde: het gebruik van verdovende middelen om de oorlogsgruwel de baas te kunnen. Enkelen onder invloed kunnen het strijdtoneel al behoorlijk door elkaar schudden. Alsof het nog niet genoeg was dat de vriendengroep van achten zich al zo vaak moest aanpassen, moeten ze nu ook nog leren omgaan met de Amerikanen. Het deert hen niet, ze krijgen er vernieuwde hoop door.

Étienne Le Roux heeft merkelijk minder gruwel te tekenen dan in de voorgaande delen, al zijn soldaten onder het paardenbloed natuurlijk ook niet zachtzinnig. Zijn tekeningen blijven evenwel sprekend en krachtig.

Op Aarde Zoals in de Hemel lijkt het eerste verhaal uit deze reeks waar de belevenissen van de acht (die al lang niet meer met achten zijn) niet zo nadrukkelijk centraal staan. De sfeer en ervaringen rondom hen, bouwen wel op. Dit is de stilte voor een laatste storm die we verwachten in het slotdeel. 14-18 blijft nog doorvechten tot voorbij 18. 2018, welteverstaan, want het slotdeel zal begin volgend jaar verschijnen.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: