U-47 1-2
U-47 1-2
 
U-47 1-2
1. De Stier van Scappa Flow - 2. De Overlever

Gerardo Balsa + Mark Jennison
Dark Dragon Books | 48 p. | € 17,95 (HC)
Schipperen tussen feit en fictie
In september verschijnen traditioneel zoveel nieuwe strips dat je als nieuwe album best meteen in het oog springt, wil je een kans maken tussen alle vertrouwde waarden. De covers van deze twee gelijktijdig uitgebrachte albums van Dark Dragon Books vallen alvast ogenblikkelijk op. Een duikbootreeks, zoveel is duidelijk, over de roemruchte U-47.

Wat bezielt mensen om als sardienen opeengepakt in een buis te kruipen waar ze niet uit kunnen en die vervolgens bloot te stellen aan ettelijke tonnen druk? Dan maar beter gedetacheerd zijn bij het deel van de marine dat aan de oppervlakte blijft. Nu ja, de zeelui die inscheepten op de U-47 zouden het daar vast niet mee eens zijn. Zij beschouwen zichzelf als het kruim van de Kriegsmarine. Zeker wanneer ze erin slagen de HMS Royal Oak te kelderen. Het nadeel is wel dat ze de vader van een van diens opvarenden achter zich aan krijgen: commandant Walters.

Een snelle zoektocht doorheen het internet leert ons dat de U-47 en zijn commandant Prien echt hebben bestaan, maar de HMS Veracious en zijn bevelhebber niet. Het lot van de U-47 is bovendien ongekend. Zo krijgt scenarist Mark Jennison voor deel 2 een welkome speelruimte in het bedenken van invalshoeken. Op die manier wordt de U-47 een speelbal in de (authentieke) spanning tussen de Kriegsmarine en de SS.

Tekenaar Gerardo Balsa verbeeldt passend de claustrofobische spanning van de U-Bootbemanning. Gecombineerd met het kleurgebruik van Nicolas Caniaux, met zwarte bladspiegels voor nacht- en onderwaterscènes geeft dit een mooi totaalplaatje.

Wij merken een ritmeverschil tussen beide delen. Het tweede deel grijpt ons merkelijk sneller beet. De toon lijkt gevonden, geef het dus zeker een kans... In het Frans telt deze reeks al twaalf delen, dat haal je toch niet zomaar.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- september 2018