Western Collectie 2
AFGERONDE VERHALEN
LAATSTE DEEL
Western Collectie 2
KLIK
voor andere strips van
Paolo Eleuteri Serpieri
SERPIERI'S WESTERN COLLECTIE 3
Crazy Horse

Paolo Eleuteri Serpieri
Dark Dragon Books | 160 p. | € 29,95 (HC)
Passend afgesloten
De dame die de titelpagina siert van dit derde en laatste deel van Serpieri's Western Collectie lijkt verdacht veel op Serpieri's latere heldin Druuna. De tekening geef tegelijk aan dat de liefhebbers van 's mans erotische tekeningen ook waar voor hun geld krijgen.

En ja hoor, in het eerste verhaal is het al prijs. In De Man Zonder Duimen laat de Italiaan alvast een glimp van zijn erotische tekenkunsten zien in een prachtverhaal over een verstoten indianenvrouw die als pasmunt gebruikt wordt door een trapper om wraak te nemen op een indianenopperhoofd.

Daarna volgen drie verhalen rond opperhoofd Crazy Horse, een van de bekendste indianen uit de geschiedenis. We zien hoe hij de indianen voorafgaat in de strijd tegen de blanken en Serpieri grijpt ook terug naar de slag bij Little Bighorn en generaal Custers die centraal stonden in het tweede deel van deze westerncollectie. Crazy Horse was namelijk een van de leiders die Custers en zijn soldaten de dood in joeg.

Daarna gaan we opnieuw op de verhalentoer over het leven in het Wilde Westen met De Blanke Indiaanse met een vader die samen met zijn stiefzoon op zoek gaat naar zijn dochter die achttien jaar eerder ontvoerd werd door de indianen. Zij zijn niet de enigen die in dit dramatische verhaal op zoek zijn naar het indiaanse dorpje. Een religieuze fanaat weet een aantal mensen te overtuigen om samen met hem alle indianen in het dorp uit te roeien.

Na dat langere verhaal schotelt Serpieri ons een kort verhaaltje voor over de stunt van een medicijnman die in zijn eentje een aanval overleefde op de soldaten die een bevoorradingskonvooi begeleidden. Dit dikke album wordt op passende wijze afgesloten met John & Mary, Mary & John. Daarin we nog maar eens hoe de Italiaan het leven van de indianen heeft bestudeerd.

Serpieri is en blijft een goede verteller en de manier waarop hij het leven in het Wilde Westen tekent, is bijna subliem te noemen. In het voorwoord, dat deze verhalen voorafgaat, wordt geopperd dat de man van plan is om in de toekomst opnieuw zijn eerste liefde, de western, als leidraad te gebruiken voor zijn volgende stripwerk. Of het slaat op zijn eenmalige Tex Willer-verhaal van een paar jaar geledne of nog een andere western, valt nog af te wachten.
PETER ROTTHIER --- december 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: