Western Collectie 2
AFGERONDE VERHALEN
COLLECTIE IN DRIE DELEN
Western Collectie 2
KLIK
voor andere strips van
Paolo Eleuteri Serpieri
SERPIERI'S WESTERN COLLECTIE 2
De Slag bij Little Bighorn

Paolo Eleuteri Serpieri
Dark Dragon Books | 160 p. | € 29,95 (HC)
Verdere evolutie
Liefhebbers van ouderwetse westernstrips kunnen hun hartje weer ophalen met deze tweede bundeling van oudere westernverhalen van het Italiaanse stripfenomeen Paolo Eleuteri Serpieri. In deel 1 konden we ons al vergapen aan de kunstige manier waarop hij soms mysterieuze westernverhalen tekende en vertelde. In dit tweede deel bundelt de uitgeverij negen nieuwe verhalen.

In het eerste verhaal duikt de Italiaan de geschiedenis in met een verhaal over een van de grootste Amerikaanse indianenslachters, luitenant George A. Custer. De Slag bij de Little Bighorn speelt zich af op 25 juni 1876 en staat bekend als The Last Stand Of Custer omdat zijn 7° Cavalerie en hijzelf het onderspit moesten delven wegens een verkeerde tactische keuze van Custer, die tegen de bevelen in toch ten aanval trok tegen een overmacht aan Siouxkrijgers. Serpieri slaagt erin netjes het verloop van de slag te volgen. De Custer die hij opvoert, lijkt als twee druppels waters op de echte Custer. Wie op het internet foto's van de man opzoekt, zal de nauwkeurigheid van Serpieri dan ook direct opmerken.

Ook in het tweede verhaal, Nogmaals de Nederlaag, en het derde, Little Bighorn vanuit het Kraaiennest, belicht Serpieri een aantal belangrijke gebeurtenissen van 25 juni 1876. Op die manier krijgt de lezer diverse aspecten te zien van de 'fouten' die er die noodlottige dag gebeurd zijn.

In het vierde verhaal, De Letter van de Wet, trakteert Serpieri ons op een dramatisch verhaal van een jongeman die op zijn vlucht naar Californië een gevaarlijke job aanneemt als koerier voor de Pony Express. Tommy Horton, die dankzij zijn verloofde aan de doodstraf ontsnapte, neemt het moeilijkste en gevaarlijkste stuk van de reis op zich dwars door het indianengebied. Hij overleeft de trip maar nauwelijks en dan slaat het noodlot toe.

Dat Serpieri naast een fantastische tekenaar ook een gewaardeerde verteller mag genoemd worden, bewijst hij in Een Ongewoon Westernverhaal waarin hij een notoire leegloper een spannend indianenverhaal laat vertellen.

Met De Stroming van de Rivier gooit Serpieri het nogmaals over een andere boeg en verzeilen we in een verhaal dat enerzijds een manier laat zien van de blanke man die het gebied van de indianen wil inpalmen terwijl een woudloper zich schikt naar de oeroude wetten van de indianen.

In Aankloppen beschrijft de Italiaanse auteur een indiaans ritueel waarin de jonge mannen hun lef moeten tonen door iemand aan te raken. Serpieri knutselt daar een volledig verhaal rond dat weer een totaal andere richting uitgaat dan je aanvankelijk vermoedt. Het is ook het eerste verhaal in deze collectie waarin we een vleugje van zijn erotische tekensuprematie mogen ontdekken. Iets wat zijn vervolg krijgt in het daaropvolgende verhaal Pioniersvrouwen.

Als afsluiter krijgen we nog Rode Broeder op ons brood waarin enkele deserteurs een dorpje op stelten zetten en enkele bevriende indianen doden. De dorpelingen worden echter als verdachten beschouwd door de roodhuiden en hun levens hangen aan een zijden draadje.

Het is duidelijk dat deze westerverhalen uit een latere periode komen dan de verhalen uit het eerste deel. Je merkt dat de tekeningen en scenario's van Serpieri geëvolueerd zijn. De verhalen zijn ook minder mysterieus dan de verhaallijnen uit die eerste elf verhalen. De lezer krijgt een duidelijk verhaal te verwerken dat precies vertelt wat er gebeurt. Wij kunnen alvast niet wachten tot deel 3 in de winkels ligt, want dat wordt weer genieten...
PETER ROTTHIER --- mei 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: