Mooie Zomers 5
COMPLEET VERHAAL
Mooie Zomers 5
KLIK
voor andere strips van
Jordi Lafebre

KLIK

voor andere strips van
Zidrou
MOOIE ZOMERS 5
1975, London Calling

Jordi Lafebre + Zidrou
Dargaud | 56 p. | € 9,95 (SC)
De warmste week
Er zijn zomers en er zijn winters. Het zit de Faldéraults wat tegen. Madeleine is haar werk als schoenenverkoopster kotsbeu. Even voor sluitingstijd kwam de jongste dochter Pépète de winkel binnengehold. Er hing een briefje aan de deur dat haar vader in het ziekenhuis was. Merde... En dat net voor de feestdagen! Pierre was inderdaad in het hospitaal, maar zelf was hij ongedeerd. Zijn leermeester Garin, die hem enkele jaren voordien kwetsend zijn eeuwige assistent had genoemd, heeft echter een trombose gekregen. Zijn rechterkant is nu verlamd waardoor hij nooit meer zijn held Zagor zal kunnen tekenen. Zijn uitgever zit trillend als een espenblad naast het bed van zijn cash cow. Zeven miljoen exemplaren staan op het spel. Zeven miljoen in het Frans alleen al. Een flauwe glimlach komt op het bleke gelaat van Garin als hij Pierre ziet staan naast zijn ziekbed. Hij wil hem iets zeggen. Thuis is Louis volop aan het puberen. Hij ontdekt de punk, de meisjes en vooral The Wall van Pink Floyd. Na lang sparen heeft hij tickets gekocht voor hun concert in London. Straks is het zover, maar net nu wil zijn vader de uitgeregende vakantie van vorige zomer overdoen. Met het hele gezin. Allemaal! The Happiest Days of Our Lives, my ass.

Al enkele jaren tovert het duo Jordi Lafebre en Zidrou met hun nostalgiestrip Mooie Zomers een brede tandpastaglimlach op ons gezicht. Eeuwig positivisme, naïeve liefde, warme pastelkleurtjes,... al vier albums volharden ze in hun vrolijkheid. En hoewel de formule kristalhelder is, blijven we genieten van de reeks. Net zoals de comedyserie 'Allo 'Allo! zijn de ticks, vaste gewoontes en pure routine van de Faldéraults gefundenes fressen voor het succes van de reeks. Het gezin heeft die ijkpunten nodig om de snel veranderende wereld aan te kunnen.

Intussen genieten de auteurs volop van hun variaties op hetzelfde thema. De dialogen blijven knetteren. De tekeningen blijven je tegemoet lachen. Gelukkig is Zidrou zo slim om elk album af en toe even uit de band te springen. Nu eens is de dochter de spilfiguur, dan is het even de omgeving of een kleine gebeurtenis die het verhaal in gang zet. In dit album verplaatst Zidrou het hele tijdsframe van de winter naar de winter. Een geslaagde zet. Het album fonkelt. Enkel de onvervulde verhaallijn rond Louis kon beter uitgewerkt worden.

Whatever. Deze London Calling is een album dat je hart doet opgloeien. Zelfs in de winter zomert het.
WOUTER PORTEMAN --- december 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: