Dit is archiefpagina 14 van de rubriek Weetje v/d Week.
Klik verder naar eerdere updates op deze pagina:
329 Ongebruikte cover voor Baard en Kale 24
328 John Lennon en Keep on Truckin'
327 Blote Natasja in De Rotsenzee
326 Klare Lijn-iconen verzameld op affiche van Zwitserse tekenaar Exem      
 
Ongebruikte cover voor Baard en Kale 24
25/04
TOP
Baard en Kale
In 1976 verscheen het album Baard en Kale 24: Avontuur in Burma bij Dupuis. Het was een van de laatste Baard en Kale-verhalen die Maurice Tillieux voor Will schreef. Voor deel 26, De Laatste Stunt, mocht Tillieux's opvolger Stephen Desberg al proefdraaien naast Tillieux voordat hij de reeks vanaf deel 27 volledig overnam als scenarist.

Nu goed, voor Avontuur in Burma heeft Will nog een andere cover getekend die uiteindelijk niet werd gebruikt. Het origineel daarvan vind je hierboven. De werkelijke cover zie je hiernaast. Daarop zijn Baard en Kale prominenter te zien, wat de keuze voor de coverillustratie kan verklaren.


John Lennon en Keep on Truckin'
11/04
TOP
Keep on Truckin'
John LennonHiernaast zie je een foto met John Lennon in 1971 in Cannes die de silly walk van Robert Crumbs Keep on Truckin' nadoet. De gag waarin deze prent voorkomt, verscheen in 1968 in het undergroundblad Zap Comix en het werd een hit.

De pagina eigenlijk een verstripping van de song Truckin' My Blues Away van Blind Boy Fuller uit 1936. Het vrolijke beeld en vooral de slogan werden gigantisch populair in de hippieperiode — dik tegen de zin van Crumb, die geen hippiefan was — en het werd talloze keren gereproduceerd op T-shirts, posters en andere merchandising, allemaal zonder toestemming van Crumb. Crumbs advocaten hadden er dan ook een hele kluif aan om de vele copyrightinbreuken te bestrijden, van de vroege jaren 1970 tot nog in 2005 toen Amazon voor de rechter werd gesleept. Een van de vonnissen leidde naar een status van het beeld als publiek domein. Een later vonnis maakte er weer copyrightmateriaal van, wat het nu nog steeds is.

Toyota bood Crumb ooit 100.000 dollar aan om het beeld te mogen gebruiken in een reclamecampagne, maar hij weigerde het voorstel. Naar eigen zeggen maakte hij Toyota eerst een heleboel andere voorstellen met de bedoeling hen te jennen: "Wat dacht je van een meisje wier hoofd is afgehakt en in de kofferbak van een Toyota is gepropt?" Toen Toyota dat idee afketste, was het helemaal over met hun wens om Crumb voor hun, heu, truck te spannen.

In 2017 gaf gitarist Bob Weir in een interview toe dat het lied Truckin' (1970) van Grateful Dead eveneens was geïnspireerd op Crumbs werk. Space Truckin' (1972) van Deep Purple is ook op deze gag geïnspireerd.


Blote Natasja in De Rotsenzee
28/03
TOP
Natasja
In 2001 "vergat" François Walthéry eventjes om Natasja's kleren te tekenen in het verhaal De Rotsenzee. Bij het inkten maakte hij die vergissing weer goed. Hierboven zie je een fragment van de bewuste scène.


Klare Lijn-iconen verzameld op affiche van Zwitserse tekenaar Exem
14/03
TOP
Exem
In 2013 en 2014 liep er in het Zwitserse Bazel een expo over de Klare Lijn waarvoor de Zwitserse tekenaar Exem (Emmanuel Excoffier) bovenstaande affiche tekende. Sinds 1985 publiceerde hij met Zinzin en Lanceval een dozijn parodieën op Kuifje en Blake en Mortimer. Hij tekent vooral affiches (meer dan driehonderd intussen) in de Klare Lijn en is galeriehouder

Op de affiche herken je vast wel heel wat stripfiguren in de stoet die Hergé en Edgar P. Jacobs openen. Voor hen lopen Bécassine en Jiggs uit de Amerikaanse krantenstrip Bringing Up Father. Jopo de Pojo van Joost Swarte (links) en Kwik en Flupke (rechts) kijken op de zijkanten toe. En achter hen lopen onder meer Kees en Klaas (Zig et Puce in het Frans, met hun pinguïn ook op de affiche), Perry Winkle (een voorloper van Sjors uit Sjors & Sjimmie), Lambik, Dick Herrison, Alex, Meneer Mus van Bob De Moor, Kuifje, professor Mortimer, Sjef van Oekel, Freddy Lombard, Jimmy Corrigan, Ray Banana van Ted Benoit, een figuurtje van Ever Meulen, de jongens uit Peter van Dongens one-shot Muizentheater, Lady Elza van Philippe Wurm en Jean Dufaux, agent 15 uit Kwik en Flupke, Franka, Felix van Maurice Tillieux, het hoofdpersonage uit Opium van Daniel Torres, Jules van Émile Bravo, Olrik, Jojo van Jijé, Helena van Danker-Jan Oreel. De vliegende eend is Gédéon, een personage van de Franse strippionier Benjamin Rabier. Achter de tekst linksboven zitten ook nog Willem Peper en Karel Makreel van Nederlander Henk 't Jong verstopt. Het beeld zonder tekst zie je hieronder. Exem is als stripverkoper te zien.

Exem