Dit is archiefpagina 1 van de rubriek Weetje v/d Week.
Klik verder naar alle eerdere updates, van Weetje 001 tot 025:
025 Merho doet de filmtest
024 De ware dood van Bob Dalton

 
28/08
 
 
Merho doet de filmtest
Het ondertusen ter ziele gegane maandblad Teek! besteedde grotendeels aandacht aan films. In de beginjaren stak er ook een kleiner middenkatern in met recensies van films, maar ook van strips. De twee vaste stripjournalisten van het blad, Gert Meesters (nu werkzaam voor Focus Knack) en Michel Kempeneers (voorheen De Standaard), interviewden voor haast elk nummer een stripauteur.
In nummer 45 van februari 1997 combineerden ze films en strips door Merho fragmenten uit films voor te schotelen. Niet zomaar losse scènes, maar goed uitgekozen fragmenten die aan de serie Kiekeboe (nu De Kiekeboes) werden gelinkt zodat Merho daarover kon uitweiden. In februari verscheen namelijk ook nog de feestelijke uitgave KiekeboeK: In de Coulissen van een Strip, geschreven door Meesters en Ronald Grossey.
Speciaal voor het Teek!-nummer (met de liefde als thema) tekende Merho een exclusieve cover. Wie zijn filmklassiekers kent, herkent op de voorgond Clark Gable en Fanny als Vivien Leigh naar de iconografische filmaffiche van Gone With The Wind. De rest van de familie mag het Valentijnsthema verbeelden.

Klik op alle afbeeldingen voor een grotere weergave. 
21/08
 
 
De ware dood van Bob Dalton
Herinner je je nog de dood van de Daltons (de echte Daltons) in Lucky Luke 6: Vogelvrij? Nadat in een shoot-out het afdak van een bank op Bob, Grat, Bill en Emmet valt, ontsnapt Bob Dalton alsnog. Hij springt op een paard, jumpt vervolgens over een ton, maar blijft met zijn halsdoek hangen aan een lamp. Hij knalt erop los tot Lucky Luke met een welgemikt schot Bobs halsdoek doorschiet waardoor de kleine gangster in de ton valt. Lucky hoeft er maar op te zitten om 'm onschadelijk te maken. In de laatste prent van het verhaal zien we het graf van de vier Daltons met het opschrift: "Hier liggen de gebroeders Dalton. Gestorven zonder hun laarzen uit te doen. 5 october 1892." Aan hun dood treft de rechtschapen cowboy geen schuld. Toch niet in de officiële albumversie van het verhaal.

Dat Morris achteraf spijt had van het verlies van de vier onfortuinlijke gangsters is eveneens algemeen geweten. Zijn latere scenarist René Goscinny had de gelukkige inval om met Joe, William, Jack en Averell vier neven van de Daltons in de reeks te schrijven vanaf deel 12, De Neven Dalton. Ze waren dommer (en hongeriger) dan tevoren. Populairder ook. Voortaan zouden ze minstens om het andere album de hoofdrol met Lucky Luke delen of die zelfs van hem wegkapen.

Maar nu terug naar de dood van de Daltons. Joe Dalton is in De Neven Dalton serieus gebeten op het nemen van wraak op "de schelm die hun ondergang heeft bewerkt". Hij ziet het als zijn plicht om zijn neven te wreken. De pertinente haat van Joe en de overige neven Daltons voor Lucky Luke zou veeleer kunnen liggen aan een alternatief, origineel einde van het verhaal Vogelvrij. Daarin was Lucky namelijk de rechtstreekse moordenaar van Bob Dalton.

Dupuis gaf in de jaren 1960 enkel in het Frans de collectie Gags de Poche uit. Albums van reguliere reeksen van bijvoorbeeld Guus Slim, Steven Sterk en Peanuts werden omgeturnd voor een uitgave in zwart-wit en op pocketformaat. Bekijk ze hier allemaal. Ook het Lucky Luke-album Vogelvrij (Hors-la-Loi in het Frans) kende zo'n editie als nummer 24 in de collectie. In deze uitgave komt een pagina voor die afwijkt van het originele verhaal. Daarop zien we dat Bob opnieuw vast komt te hangen aan de lamp. Hij wordt echter niet van de lamp geknald door zijn halsdoek te treffen, neen. De kogel van Lucky (wie anders) zien we door het hoofd van de kleinste Dalton vliegen. Het bloed druppelt uit zijn lijf, hij prevelt nog "Mama..." en laat zijn revolvers vallen in een plas bloed. Bekijk de gewraakte scène hieronder.
De haat van Joe Dalton moeten we dus in een ander licht zien.

Er hoort ook een uitleg bij van Morris in het stripinfotijdschrift Schtroumpf 43 dat een special is over de tekenaar: "Vóór de wet van 1949 heeft Lucky Luke enkele desperado's neergeschoten. Phil IJzerdraad is getroffen door de beroemde zevenklapper, Bob Dalton is frontaal in zicht getroffen door een kogel. Ze hebben me verplicht het einde te veranderen. Het was te bloederig."

Deze beslissing kwam er door de toen net opgerichte Franse censuurcommissie die elke strip voor de jeugd (en vooral die uit België) onder de loep nam om er alle sporen van geweld en seks uit te weren. Ook in het weekblad Robbedoes, dat eveneens onder controle stond, verscheen het gecensureerde einde. Voor Morris was het niet de laatste keer dat hij met de commissie te maken kreeg, maar daarover hebben we het later misschien nnog wel eens.

In de Duitstalige Lucky Luke-bundel Lucky Luke Gesamtausgabe 10: 1951 - 1954 staan beide eindes opgenomen, in kleur bovendien.