Suske en Wiske 114
(oorspronkelijk verschenen in de blauwe reeks als derde album, eerste druk uit 1953)


(herdrukken met aangepaste cover)

(
voorpublicatiecovers van 9 mei en 18 juli 1951)

Als Suske een hypnotiseur redt, worden hij, Wiske en Lambik als bedankje onder hypnose gebracht. Daardoor belanden de drie in het Brugge van de dertiende eeuw. Samen met de Italiaan capitono Rabakol trekken ze naar Venetië waar ze de opdracht krijgen Marco Polo te vinden omdat die een geheim wapen zou bezitten. Om die taak te volbrengen gaan onze vrienden op avontuur richting China...

Capitano Givanni Rabakol: Venetiaanse wapenmeester die in Brugge wordt bezocht door onze vrienden. Luigi komt hem verzoeken naar Venetië terug te keren.
Hypnotiseur: Wordt door Suske van een hem afranselende pachter gered. Als bedanking hypnotiseert hij onze vrienden voor een gedroomd avontuur.
Jezabel: Jonge dromedaris waar Lambik zich over ontfermt na een dodelijke verwonding van zijn moeder. Ontpopt zich als een waardevolle bondgenoot.
Luigi: Dwerg die in opdracht van de doge van Venetië naar Brugge kwam gereisd om de Capitano mee te vragen naar het thuisland waar een oorlog met Genua dreigt.
Spion: Of ook de man met de groene mantel genoemd. Genuaanse spion die de boodschap van Luigi wil onderscheppen. De grote booswicht van dit verhaal.

De Tartaarse Helm kwam tot stand nadat Vandersteen op vraag van Le Lombard, de uitgever van het weekblad Kuifje, een reis had gemaakt naar Venetië om er zich te documenteren. Als souvenir bracht hij een Tartaarse helm mee. Daarover bedacht hij een heel verhaal dat de helden ook naar Brugge bracht, het Venetië van het noorden, waar Vandersteen eveneens documentatie verzamelde.
"Kom, sta op, ouwe grappenmaker! We gaan een kruik Chianti drinken op mijn overwinning!"

Lambik trof Capitano Giovanni Rabakol in het hart met een houten deeg tijdens een sportief degengevecht. De Capitano zeeg neer door een pijl in de rug terwij Lambik aanneemt dat het om een grap gaat.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013