Suske en Wiske 73
(oorspronkelijk nummer 53,
eerste druk uit 1964)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 2 mei 1964, niet opgenomen in de albumuitgave)

Professor Barabas is erin geslaagd te praten met buitenaardse wezens van planeet Lactona. De wezentjes zijn bang van de kernenergie die hier op onze aarde gebruikt wordt en zullen daarom een zoemend ei zenden. Als Barabas onze vrienden hierover vertelt, wordt hij echter afgeluisterd door slechterik Krimson. Hij gijzelt Suske en Wiske en vertrekt met hen naar het Braziliaanse oerwoud waar het ei zal landen. Lambik en Jerom reizen hen achterna om de kinderen te redden, Krimson te stoppen en het ei te vinden. In het oerwoud komt het tot een ware confrontatie.

Agent 17: Wil nieuwbakken goochelaar Lambik op de bon schrijven. Komt tot inkeer nadat Lambik die bon in een leverworst omtovert.
Professor Diavolo: Voormalig goochelaar die Lambik broodnodige lessen wil geven. Is eigenlijk Krimson alias De Spin in vermomming.
Kobee: Hoofdman van de Braziliaanse indianenstam de Justisjustos. Spreekt zoals iedereen van de stam via een handpop.
Patoto: Wijze raadsman van de Justisjustos. Niet te beroerd om Lambik met zijn klikken en klakken uit zijn hut te gooien.
Elektronische scheidsrechter: Robot van de planeet Lactona. Pretendeert alle geschillen op aarde te komen oplossen.

In 1982 opende het West-Vlaamse pretpark Bellewaerde, dat een voorgeschiedenis kent als een dierentuin en safari, een nieuwe attractie. De bootjesrondvaart Jungle Adventure kreeg een update en de nieuwe naam Suske en Wiske, Het Zoemende Ei. De bootjes namen de bezoekers mee langs taferelen uit het desbetreffende album. In het park liepen als Suske en Wiske uitgedoste figuren rond. Kinderen konden aldus zien hoeveel haar Wiske op haar benen had want 't maakte precies niet uit of er onder het immense hoofd en in het witte jurkje nu een vrouw of man rondliep.
De attractie bleef vijftien jaar bestaan. Na de overname van het pretpark door de Walibi Group verdwenen Suske en Wiske in 1997 en veranderde de attractie in de Voodoo River, in 2011 gevolgd door een update als Jungle Mission. Hoe dan ook werd het oorspronkelijke junglethema uit Suske en Wiske behouden.
"Wij delen onze gemaal met de nodige eerbied mede dat hij de deegroller op zijn kop krijgt als hij naar palmwijn ruikt!"

De Braziliaanse indianenstam van de Justisjustos zijn een verdomd beleefd volk, ook al communiceren ze buiksprekend via onnozele handpoppen.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013