Suske en Wiske 93
(oorspronkelijk nummer 26,
eerste druk uit 1957)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 8 september 1956, niet opgenomen in de albumuitgave)

Sidonia's vader De Snor komt op een van zijn wandelingen een vliegende robot met tentakels tegen. De robot is op verkenning voor de bewoners van planeet Fiksion en logeert bij Sidonia in ruil voor heel wat geschenken. Wie of wat is de robot eigenlijk? En waarom deelt hij zoveel cadeautjes uit en is hij zo vriendelijk voor iedereen?

Ag-Ben-Fuut: Arabische hoofdman van een bende slavenhandelaars.
De Snor: Bijnaam van Sidonia's vader, tevens de "grootva" van Wiske. De brompot is verzot op zijn gemotoriseerde bromstoel.
Dinges: Zwevende verkenningsrobot voor zijn meesters, de bewoners van de planeet Fiksion. Overlaadt De Snor en zijn entourage met geschenken.
Afgevaardigde van de planeet Fiksion: Komt vriendschappelijke betrekkingen aanknopen. Is eigenlijk een misnoegde Barabas in vermomming.
Kiko: Ontsnapte aan Arabische slavenhandelaars. Zijn ouders, broertjes en zusjes ziet hij nooit meer terug tenzij onze vrienden de "negertjes" kunnen bevrijden.

Een alleenstaande vrouw die zich ontfermt over haar ouderloos nichtje, een jochie die ze van een ver eiland meenam en adopteerde, bevriend met twee bij elkaar wonende mannen... Qua atypische gezinssamenstelling kan dat wel tellen. De Snor is de vader van tante Sidonia terwijl Wiske hem "grootva" noemt. Is Sidonia dan de zus van Wiskes moeder of vader? Neen, neem dan Vandersteens andere creatie, De Familie Snoek. Geen moeilijke toestanden, gewoon een echtpaar met knappe dochter Gaby en zoontje Sloeber.
Gaby maakt in dit album een cameo op pagina 22 en 23. Ze is op wandel met haar baby die ze kreeg met haar man Stan Steur, een striptekenaar die wel degelijk een karikatuur is van Vandersteen zelf. In de gagreeks betreft het eigenlijk een tweeling: Petrus en Maria, afgekort tot Pietje en Mietje. In een van de gags blijkt Sidonia de meter te zijn van de tweeling. Dat maakt het familieplaatje wel af.
"Wablieft?... Er zijn toch geen slaven meer... Die noemt men nu belastingplichtigen!"

De Snor verbaast er zich over dat er nog steeds slaven worden verhandeld.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013