Suske en Wiske 156,
geschreven en getekend
door Paul Geerts
(eerste druk uit 1975)

(krantenaankondiging van 5 december 1974, niet opgenomen in de albumuitgave)

Als Suske en Wiske aan Barabas vragen of hij ooit al verliefd geweest is, begint hij te blozen en te vertellen over zijn grote liefde Lotje die op mysterieuze wijze verdwenen is. De zieke Barabas kan enkel genezen als hij zijn Lotje nog een laatste keer kan zien. Kunnen onze vrienden haar op tijd vinden?

Dokter: Na Barabas' opname in het ziekenhuis stelt hij bij de patiënt LDVD, liefdesverdriet, vast. Is in elk plaatje te zien met een telefoonhoorn aan het oor.
Lotje: Knap naaistertje waar Barabas hoteldebotel verliefd op wordt. Leeft eigenlijk in de 17de eeuw en werkt in dienst van de markiezin. Wordt omgetoverd in een levende modelpop.
Markiezin: Edeldame die Paul Geerts vergat een naam te geven. Werkgeefster van Lotje. Waarschuwt onze vrienden, die ze op haar kasteel inviteerde, voor de tovenares.
Massaker: Roverhoofdman in dienst van de tovenares. Is jaloers op Barabas op wie Lotje verliefd wordt. Heeft een mooie paarse pluim op zijn hoed.
Serpenta: Tovenares die de streek onveilig maakt. Achter het masker schuilt de markiezin. Haar naam wordt enkel in de aankondiging vermeld.
In de zeventiende eeuw stelt Sidonia zich voor als Markiezin de Plomb de Zinc. Het is een verwijzing naar het beroep dat ze als geëmancipeerde vrouw gaat uitoefenen: loodgietster. De markiezintitel past prima bij haar adellijke afkomst. In de middeleeuwen trouwde hofleverancier Sidonia met koning Poefke (in De Koning Drinkt. In De Stierentemmer blijkt ze af te stammen van de Spaanse hertog Medina Sidonia. In De Tuf-Tuf-Club speelt haar voorvader baron van Stiefrijke mee.
Vandersteens bekendste adellijke creatie is 't Prinske dat hij in 1953 voor het weekblad Kuifje bedacht. Het jochie met de kroon sierde tussen 1953 en 1959 veertien keer de cover van het weekblad. Vandersteen en zijn studio maakten 299 gags.
Albumuitgaven verschenen vrij laat. Twee zwart-witalbums in 1978-1979, in de collectie Magnum van uitgeverij De Dageraad, gingen een chronologische, complete uitgave in kleur vooraf. Standaard Uitgeverij publiceerde deze reeks in 1994-1997 als vier premiumalbums voor wie zich intekende op de bibliofiele, klassieke heruitgave van alle oorspronkelijke Suske en Wiske-strips. Deze Prinske-albums gaf Standaard Uitgeverij ook uit in het Frans, maar uitgeverij Magic Strip was hen in 1981-1982 voor met drie hardcoveralbums waarvoor Vandersteen-bewonderaar Yves Chaland de covers illustreerde.
"Kan de Eifeltoren vervangen worden door een telefoonpaal, Sidoniaatje?"

Lambik vergelijkt Lotje, die hem zopas een dikke kus gaf, met Sidonia, die het afscheid van Lotje wil goedmaken.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013