Robert en Bertrand 15
(eerste druk uit 1975)

(start voorpublicatie in krant zonder aankondiging op 12 juli 1975)

Robert, Bertrand en hun beschermeling Joeki komen in Antwerpen aan. Door een staking zijn de fabrieken lamgelegd en heerst er een gespannen sfeer. De vagebonden scharen zich aan de zijde van de stakers terwijl de patroons, onder bescherming van het leger en de burgerwacht, Engelse arbeiders aanwerven om het werk te doen. De sfeer wordt er alleen maar grimmiger op, tot alles uiteindelijk escaleert.

Emma: Echtgenote van Nol. De hongerdood van hun twee kinderen heeft haar mentaal gebroken.
Jack Delmon: De eigenlijke 'stakingbreker'. Engelse werkwillige die in plaats van de stakers komt werken. Zelf ook werkloos en ten einde raad. Komt tot inkeer nadat Robert en Bertrand hem ontvoeren.
Nand: Wachtpost in het politiebureau. Brave, maar simpele ziel die door de vagebonden wordt beetgenomen.
De Neus: Vertrouwensman van Nol. Pleegt echter verraad en verkoopt de lijst met stakingsleiders aan Nummer 17.
Nol: Arbeider in de verffabriek waar de stakingsgolf begon. Leert Robert en Bertrand op een nacht kennen wanneer hij met enkele maten Jack aanpakt.
In 1977, op de vierde editie van het Franse stripfestival in Angoulême, werd de bronzen Alfred voor het beste scenario aan het Robert en Bertrand-album De Stakingbreker toegekend. De prijs werd later in Brussel uitgereikt, maar Vandersteen kon hem die avond niet zelf komen afhalen. Hij stuurde zijn goede kennis Karel Driessen met de invitatie (komende van de Prix St. Michel-organisatie) waarop hij voor de organisatoren handgeschreven excuses schreef. Uitgeverij Erasme gaf 47 albums van de vagebondenreeks in het Frans uit, niet in chronologische volgorde. Van De Stakingbreker bestaat overigens geen Franse vertaling.
"Tja... een jager heeft eerbied voor zijn wild! Edel wild moet een kans krijgen."

Nummer 17 legt uit waarom hij de vagebonden vervoert in een dievenkar met een vermolmde plankenvloer.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013