De Rode Ridder 53,
geschreven en getekend
door Karel Biddeloo
(eerste druk uit 1972)

(start voorpublicatie in krant zonder aankondiging op 27 juli 1971)

Na zijn avonturen in Camelot en de tragische dood van zijn geliefde Astra (zie De Watermolen) keert Johan terug naar Vlaanderen. Het schip waarop hij de overtocht maakt, vergaat in een storm. Hij wordt gered door een voorbijvarende galei dat eveneens in nood verkeert. Aan boord zijn slaven vastgeketend. En ervan is de in ongenade gevallen samoerai Yorimoto. Met deze bijzonder gatelenteerde en intelligente krijger beleeft Johan een avontuur op het Vlaamse vasteland.

Bedelaarster: Bazelt aan de poort van een klooster over zand dat op komst is. Niemand hecht geloof aan haar voorspelling van de verzanding van het Zwin.
Clarissa: Dochter van Emilio die door piraten werd ontvoerd. Johan en Yorimoto brengen haar terug naar haar vader.
Emilio de Saros: Venetiaans koopman in Brugge. Wordt door Spaanse en Franse kooplui (de Gildebroeders) onder druk gezet om hun voorwaarden aan te nemen.
Seppio: Een van de Spaanse Gildebroeders die Emilio onder druk probeert te zetten. Zorgt er mee voor dat Johan en Yorimoto een half dozijn huurdoders op hun dak krijgen.
Yorimoto: Samoerai die in Japan in ongenade viel en als slaaf werd verkocht. Meester in de vechtkunsten en extreem bedreven met zijn zwaard. Alleen al met zijn kreten jaagt hij tegenstanders angst aan.
De Samoerai is een van de 36 Rode Ridder-albums die niet werden ingekleurd. In 1976 was er hoegenaamd geen sprake van een toekomstige inleuring van de ridderreeks. Vandersteen gaf toen de volgende uitleg voor die keuze: "Dat is commercieel gezien niet zo interessant. Ge moet niet vergeten dat deze strip door het kind zelf wordt gekocht. In Vlaanderen is het zo dat kinderen Suske en Wiske niet zelf kopen. Zo'n album krijgen ze van hun ouders, of ze krijgen geld ervoor om het te kopen. Maar datzelfde kind krijgt op zondag twintig frank weekgeld, heeft dan twee of drie frank van de vorige week over, komt langs de winkel en kan de nieuwe Rode Ridder zelf kopen, omdat die niet te duur is. Daardoor is Safari een mislukking geworden; we konden te weinig bieden voor de prijs omdat het in kleur was en in een kleine oplage verscheen. Als we dat vanaf het begin in zwart-wit hadden gedaan, was het misschien wel een succes geweest. Misschien als De Rode Ridder nu in kleur zou verschijnen, dat een succes zou worden, omdat de strip al zo lang meedraait. Maar ik vrees dat veel kinderen die hem nu zelf kopen eronder zullen lijden."
Na jarenlang dralen verscheen met deel 106, De Levende Doden, pas in 1983 het allereerste Rode Ridder-album in kleur.
"Johan, kun je met één houw dit karkas doormidden hakken?"

Yorimoto daagt zijn nieuw verworven vriend Johan uit om bij een beenhouwer op een marktplein zijn zwaard te demonstreren. Johan komt nog niet aan een derde van het karkas als hij erin houwt. Yorimoto daarentegen hakt met zijn katana en de kreet "BRESIII!" een runderkarkas doormidden.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013