De Rode Ridder 10,
geschreven door Willy Vandersteen
en getekend door Karel Verschuere
(eerste druk uit 1962)


(ingekleurde herdruk)

(start voorpublicatie in krant op 14 juli 1961)

Johan lijdt schipbreuk in de buurt van het Zwin. Hij wordt gered van strandschuimers door Frans Ackermans. Johan besluit hem te helpen en mede door zijn toedoen kan Damme veroverd worden op de Franse bezetters. Tenslotte helpt Johan ook de Gentenaren te ontsnappen uit datzelfde Damme als de stad belegerd wordt door het Franse leger.

Frans Ackermans: Leider van de Gentse rebellen die tegen de Franse bezetters vechten. Oefent alvst in Damme door het stadje te veroveren.
Luigi Restalzi: Italiaanse koopman. Smokkelt Johan en Maarten Holvoet de stad Sluis binnen. Komt ook voor in het Gilles de Geus-album Storm over Dubbeldam.
Maarten Halvoet: Vertrouwensman van Frans Ackermans. Blijkbaar toch niet zo te vertrouwen want ondanks een hachelijke tocht met Johan presenteert hij zich als een verrader.
Rogier van Ghistelles: Aanvoerder van het Franse garnizoen dat gelegerd is in Damme. Gaat af als bevelhebber wanneer Frans Ackermans en zijn rebellen Damme innemen.
Visser: Verzorgt Johan in opdracht van Frans Ackermans die Johan van strandjutters redde. De moedige man moet het ontgelden als Rogier van Ghistelles bij hem verhaal komt halen.
Allereerst: wie bij het lezen van deze pagina een gepaste soundtrack wil beluisteren, moet snel klikken op deze link en daar op play drukken. De Belgische groep Aroma Di Amore maakte ooit het lied Storm over Damme en dat gaat wel degelijk over De Rode Ridder.
Storm over Damme is het tweede verhaal van Karel Verschuere dat hij solo tekende. Voor de eerste acht verhalen schetste en inktte hij de verhalen samen met Eduard De Rop op aangeven van Vandersteen. Verschuere tekende al langer dan Vandersteen De Rode Ridder want hij verzorgde naast zijn taak als medewerker van Studio Vandersteen (meerbepaald voor Bessy dat hij sinds 1952 onder het gezamenlijk pseudoniem Wirel tekende) voor eigen rekening kortverhalen van De Rode Ridder die Leopold Vermeiren, de eigenlijke bedenker van de oorspronkelijke avonturenreeks, voor De Kleine Zondagsvriend schreef. Deze verhalen verschenen ook als boekuitgaven. Verschueres medewerking duurde tot het album De Zwarte Wolvin. Frank Sels nam het van hem over. Voor Verschuere wachtte daarna een ander avontuur naar een boekenreeks: Biggles.
"Indien gij verder wilt zult ge met mijn zwaard moeten kennis maken, heren, en het is niet op Franse bezetters gesteld."

Met zo'n boude oneliner verwelkomt Johan zijn achtervolgers, de Franse ridder Rogier van Ghistelles en zijn soldaten, op een gammel brugje als was het de Tower Bridge.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013