Suske en Wiske 184,
geschreven en getekend
door Paul Geerts
(eerste druk uit 1981)

(introductieprent voor de albumuitgave uit 1981, bewerking van de gelijlnamige poppenfilm die voor 't eerst werd uitgezonden van 10 juli tot en met 18 september 1976)

Als onze vrienden in het dagboek van piratenkapitein Zwartbaard lezen over het gevangenschap van de Regenboogprinses, willen ze haar zo snel mogelijk bevrijden. De zeelieden namen haar gevangen en vroegen haar stormen tot bedaren te brengen in ruil voor goud en edelstenen. Als Krimson daarvan hoort, wil hij die rijkdom meteen bemachtigen.

Handlanger 1: Oerdomme handlanger van Krimson die hem afwisselend uitmaakt voor "ezel, snul, kaffer, sufferd" en ander fraais. Als piraat draagt hij de ene keer wel en de andere keer geen oorringen.
Handlanger 2: Zwijgzame, maar niet veel slimmere handlanger van Krimson met wie hij uit de gevangenis ontsnapte. Handlanger 1 beschouwt handlanger 2 als zijn helper.
Regenboogprinses: Weigerde te huwen met piraat Zwartbaard die haar dan maar opsloot op een Caraïbisch eiland waar ze met een machine regenbogen maakt om stormen te bedaren.
Regendruppel: Hofdame van de Regenboogprinses die 's nachts op het eiland treurt en weeklaagt om de terugkomst van de Regenboogprinses.
Zonnestraal: Hofdame van de Regenboogprinses die 's nachts op het eiland treurt en weeklaagt om de terugkomst van de Regenboogprinses... Klopt, dat las je hierboven ook al.

In 1973 werd besloten om van Suske en Wiske een poppenserie te maken voor de Nederlandse televisie. De verhalen werden speciaal voor deze serie gemaakt. Ze werden achteraf door Paul Geerts bewerkt voor een albumuitgave. Van oktober 1975 tot december 1976 zond de TROS de reeks uit, een jaar later gevolgd door de BRT. De poppen kwamen uit het atelier Creatuur in samenwerking met André Henderickx, een glazenier/kunstenaar uit Schiedam. Voor elk personage werd een aantal koppen met verschillende gezichtsuitdrukkingen gemaakt. Een verschil met de stripreeks waren de geopende ogen van Jerom. De decors en rekwisieten kwamen tot stand door ontwerpen van Studio Vandersteen. Paula Majoor nam zowel de stem van Wiske als Suske voor haar rekening. Haar stem leende ze trouwens ook aan de gedubde versie van Pippi Langkous. De Regenboogprinses was het vijfde van zes poppenverhalen.
"Ik kan dat nogal, hé baas?!"

Dom, maar dóm dat Krimsons handlangers zijn. Niettemin is de spraakzaamste van de twee trots op zijn vaardigheid om een kanon te laden. Krimson moedigt hem verdacht minzaam aan... tot de bom barst.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013