Suske en Wiske 113
(oorspronkelijk verschenen in de blauwe reeks als vijfde album, eerste druk uit 1955)


(herdrukken met aangepaste cover)

(start voorpublicatie in weekblad Kuifje zonder aankondiging op 15 oktober 1953)

Lambik wordt samen met Suske en Wiske naar Rome gevoerd om daar als een echte gladiator te vechten in een Romeinse arena. Tijdens een opstand kan Lambik het leven van keizer Nero redden, die hem als bedankje de vrijheid schenkt en hem tot hoofd van zijn lijfwachten maakt. Alles gaat goed tot de mysterieuze Schim opduikt. Gelukkig kan Lambik rekenen op de steun van Suske en Wiske en van de leeuw Titus.

Archimedes: Alchemist die tot de keizerlijke familie hoort. Wordt in een grot gevangen gehouden door de man met de purperen mantel. Moet voor hem en Rome een machtig wapen bezorgen.
Nero: Keizer van het Romeinse rijk. Historisch figuur. Wordt door Lambik tegengewerkt om zijn tirannie te beëindigen.
Man met purperen mantel: Naamloos personage. Houdt Archimedes gevangen en koopt Lambik als slaaf. Lid van Nero's Pretoriaanse wacht, maar het is Nero zelf.
De Schim: Leider van opstandelingen tegen Rome. Bedreigt Lambik als kapitein van de Pretoriaanse wacht en roept hem uit tot grootste vijand. Een trucje om de aandacht af te leiden, want hij is Lambik zelf.
Titus: Leeuw met tandpijn die door Lambik geholpen wordt. Eet Lambik dan maar niet op en sluit vriendschap. Helpt meermaals onze vrienden.

De voorpublicatie in Kuifje liep onder de titel Goud voor Rome dat in de Franse editie vertaald werd als Le Gladiateur-Mystère. Bij de albumpublicatie in 1955 veranderde de titel in Het Geheim der Gladiatoren en het geüpdatete Nederlands Het Geheim van de Gladiatoren voor de reguliere editie in de rode reeks in 1971. Voor de reguliere editie werden zes platen weggelaten om het album terug te brengen tot de gangbare 56 pagina's.
Uitzonderlijk startte dit verhaal in het verleden zonder een verklaring voor deze sprong in de tijd. Na de vis Prosper in De Bronzen Sleutel en de dromedaris met de te korte poten Jezabel in De Tartaarse Helm is de leeuw Titus opnieuw een zelfstandig personage van grote waarde in de Blauwe Reeks. Het roze dinosaurusje Lollo in De Groene Splinter en Pepita, het gouden paard, werden later nog toegevoegd aan Vandersteens bestiarium.
"Het was een melkbad... maar ik ging zo geweldig te keer dat het een boterbad geworden is..."

Lambik heeft een melkbad in boter veranderd door zijn krachtige zwemslagen.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013