Suske en Wiske 86
(eerste druk uit 1968)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 27 april 1968, niet opgenomen in de albumuitgave)

Onze vrienden worden bedreigd door de goed georganiseerde spionagebende Internationale Wiegenwacht terwijl Barabas werkt aan zijn nieuwe uitvinding: de blonde cyborg Tronica. De bende komt de uitvinding als snel op het spoor en Suske en Wiske proberen om Tronica zo lang mogelijk te beschermen. Na een wilde achtervolging door een lunapark geven de boeven zich over. En wat gebeurt er met de tedere Tronica?

Bihberon: Directeur van de Internationale Wiegenwacht, een spionageorganisatie dat officieel opereert als babysitorganisatie. Blijft anoniem door zich terug te trekken in een wieg. Rookt onderwijl lustig sigaren.
Mevrouw Bonidas: Bourgeoisvrouwtje, tevens buurvrouw van professor Barabas. Het echtpaar Bonidas zoekt een babysitter. Lambik verwijst haar naar de Internationale Wiegenwacht.
Mussels: Een van de babysitters annex spionnen die werkzaam is voor de Internationale Wiegenwacht en Barabas wil ontvoeren.
Nukkels: Nog zo'n kwiet en kleerkast die de professor belagen en het gemunt hebben op zijn nieuwste uitvinding.
Tronica: Mechanisch vrouwmens in fraaie, stalen verpakking. Jerom en Lambik wedijveren om haar gunst. Uiteindelijk kiest ze voor haar eigen soort: Ordi Nator, een computer in een mannelijke vormgeving.
Een schoen is niet zomaar een schoen in Vandersteens fantasie als het ook kan dienen voor andere doeleinden dan louter stappen of lopen. In De Apekermis (1965) vloog Sidonia met schoenen met straalaandrijving en kon men een injectienaald met slaapmiddel in een schoen besturen met een strikje. In Tedere Tronica maakte Vandersteen van schoenen een zend- en ontvangstmiddel.
Zo'n walkietalkieschoen kwam tussen 1965 en 1970 vaak voor in de komische spionagereeks Get Smart, geschreven door Mel Brooks en Buck Henry als parodie op James Bond. Bond verborg namelijk een zendertje in de hiel van zijn schoen in de klassieker Goldfinger (1964). Eigen aan de Bond-films bedachten de schrijvers hun eigen hightechgadgets, maar dan liefst zo onpraktisch, nutteloos en opvallend mogelijk. De bekendste was de schoentelefoon. Ironisch genoeg werd zo'n schoen tijdens de Koude Oorlog effectief ontwikkeld door de KGB, de voormalige Russische spionagedienst.
"Eh... en toen de bendeleider Bad Wulf na een bankoverval door het bos huiswaarts keerde ontmoette hij Roodkapje, een geheime agente, die een machinegeweer naar haar grootmoeder bracht!... En Bonnie, de grootmoeder van Roodkapje, trok haar Colt 67 en begon te schieten!"

Een verrassend plichtsgetrouwe Nukkels doet zijn best om de jonge vakantiegangers van het lunapark een verhaaltje te vertellen.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013