Suske en Wiske 180,
geschreven en getekend door Paul Geerts met medewerking van Eduard De Rop en Eugeen Goossens (inkting)
(eerste druk uit 1980)

(eerste verschijning in het weekblad TV Ekspres van 30 juli 1979)

Manneken Pis is in gevaar! Zijn grootste rivaal wil hem vermoorden en dat kunnen Suske en Wiske niet laten gebeuren. Ze nemen hem mee op wereldreis, maar de bandieten Snoeffel en Gaffel volgen hen. Zal Manneken Pis ooit weer op zijn vertrouwde plaatsje in Brussel staan?

Baron de Malinois: Delfde in 1142 het onderspit in de slag van Ransbeke waar het tweejarig zoontje van zijn tegenstander op zijn hoofd plast. Komt als geest terug tijdens een geestoproeping door Sidonia.
Manneken Pis: Komt dankzij het duizendjarig bestaan van Brussel tot leven en wil wel eens iets van de wereld zien. Met Disney World, Orlando, als bestemming begeleiden onze vrienden het ketje.
Melanie: Boerin op een hofstee in Brabant. Sidonia komt er boter, eieren en een tafeltje om geesten op te roepen halen.
Snoeffel en Gaffel: Booswichten in maatpak. Doen zich voor als keurige en nette heren, steeds met een dikke sigaar in de mond, zelfs wanneer ze door een alligator worden gegrepen. Maar het is hen steevast om de centen te doen. Traden voor het eerst op in De Gouden Cirkel. In Het Kregelige Ketje doen ze voor de tweede keer mee. Op pagina 14 verwarren ze elkaars naam (Snoeffel is de zwartharige).
In dit verhaal haalt Jerom — met veel zin voor uiterlijk vertoon — zijn goudkleurig pakje uit zijn gouden stuntman-periode nog eens uit de kast. Zijn vliegende motor is door professor Barabas uit elkaar gehaald, maar hij heeft wat beters voor hem: een raket die door mankracht (pedalen) wordt voortbewogen.
In 1962 kreeg Jerom zijn eigen spin-off die in diverse publicatievormen bleef bestaan tot 1991. Tussen 1968 en 1972 verscheen Jerom tweewekelijks en vervolgens wekelijks op de Duitse markt in de zelfstandige stripreeks Wastl met oplages die tot 150.000 exemplaren haalden. De Jerom-productie besloeg 10 verhalen op vierkant formaat, 85 verhalen van de superheldenachtige Jerom, de Gouden Stuntman met groene cover, 16 sprookjesgetinte verhalen van De Wonderbare Reizen van Jerom met oranje cover en nog eens 20 met gele cover, 173 Gouden Stuntman-verhalen voor de Duitse markt en 58 Wastl-verhalen voor het Duitse weekblad Klasse.
"Stinkende en ronkende monsters hebben het op mijn leven ende mijn persoon gemunt!"

De baron van Malinois maakt kennis met auto's, motors ende vrachtwagens.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013