Suske en Wiske 167,
geschreven en getekend
door Paul Geerts
(eerste druk uit 1978)


(herdruk met aangepaste cover)

(bewerking van de gelijknamige poppenfilm die voor het eerst werd uitgezonden van 9 februari tot 5 april 1976)

Sus Antigoon komt onze vrienden vragen of ze hem willen helpen bij het bewaken van een zingende brandende kaars. Als de kaars gedoofd wordt, valt het dorp Mispelbeke tijdens de zestiende eeuw in handen van de Spanjaarden. Na veel aandringen mogen Suske en Wiske mee met Sus Antigoon om de betoverde tovenaar te verslaan en het dorp te redden.

Capitano: Kapitein van het Spaanse kamp aan de rand van het dorp Mispelbeke. Kan niets doen zolang de kaars brandt. Krawaat biedt hem zijn hulp aan.
Kanonnier: Van de drie Spaanse soldaten die een kanon bedienen is hij de slimste... of eerder de minst domme. Spreektios net zoals alle andere Spanjolen Spaansos op z'n Jommekes.
Krawaat: Boze tovenaar die door een fee is omgetoverd naar een raaf en uit het rijk Fantasia in de wolken is verdreven. Helpt de Spanjaarden het dorp Mispelbeke te veroveren. Driftkikker met veren.
Schildwacht: Suffe schildwacht die de tent van de capitano bewaakt. Begrijpt niet zo goed waar hij moet op wachten.
Zingende kaars: Reuzekaars die door een goede fee op een oude toren is geplaatst. Alleen als ze brandt, zingt ze wanneer er gevaar dreigt. Jaagt dan de vijanden op de vlucht en doet kanonskogels terugkeren.

De Zingende Kaars is het derde van zes poppenfilms waarvoor Vandersteen de synopsis leverde en schetsen uitwerkte voor de poppenmakers en decorbouwers. Paul Geerts bewerkte de verhalen achteraf als stripversie. De andere poppenfilms zijn De Gouden Locomotief (1), De Minilotten van Kokonera (2), De Windbrekers (4), De Regenboogprinses (5) en Het Laatste Dwaallicht (6). Elke poppenfilm werd in vijf afleveringen van elk 22 minuten uitgezonden, uitgezonderd De Minilotten van Kokonera die er vier telde. Deze poppenfilms, die in opdracht van de Nederlandse televisie door de Wies Andersen-studio's werden vervaardigd, haalden een instantsucces. De oplage ven elk nieuw Suske en Wiske-album steeg naar 200.000 exemplaren. Daarnaast nam de merchandising een hoge vlucht. De personages waren te zien op puzzels, speelgoed, drinkbekers, handdoeken, draagtassen,...
"Si! Si! Er kan ons niets gebeurenios!"

Spaanse soldaat net voordat Suske hem neerknuppelt met een tak.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013