De Geuzen 3,
ininkting door
Eric De Rop
(eerste druk uit 1986)

(rechtstreeks in album verschenen in 1986)

Wanneer Hannes en Tamme door de Spanjaarden gevangen genomen zijn, trekt Veerle eropuit om ze te bevrijden. Ze wordt aangevallen door Spanjaarden en krijgt hulp van... Flodderbes, de Heks, en Khonar. Samen smeden ze een plan om Hannes en Tamme vrij te krijgen. En dat is meteen de start voor een heel spannend avontuur.

Alexis Collenbie: Sluwe intrigante die met haar verleidingstechnieken sinds het eerste deel mannen rond haar vinger windt, in dit album de Spaanse generaal Sangria de Pajella. Ziet vooral wat in Hannes.
Flodderbes: Omwille van haar kennis van kruiden en haar vaardigheid met de schalpel wordt ze een heks genoemd. Met medeplichtigheid van Khonar snijdt ze valse knobbels weg.
Johan Rattenbol: Verraderlijke baljuw van Schalkendael die de geuzen steunde, maar dat eigenlijk om geldelijk gewin deed. Heult met de Spanjaarden. Weet met Alexis steevast uit de klauwen van de geuzen te geraken.
Khonar: Half gelukt experiment van Flodderbes' vader, een alchimist, die een vliegende kobold wilde maken. Hulpje van Flodderbes die valse knobbels bevestigt op haar toekomstige patiënten.
Sangria de Pajella: Generaal van het Spaanse leger. Laat zich door Alexis verleiden en door Flodderbes 'genezen'. Delft telkens het onderspit tegen Hannes en de geuzen.
Vandersteen was een fervent tv-kijker en haalde regelmatig inspiratie uit tv-series voor verhaallijnen, personages en knipoogjes. Voor de namen van Alexis Collenbie en Johan "J.R." Rattenbol baseerde hij zich op respectievelijk Alexis Colby uit Dynasty en J.R. Ewing uit Dallas, twee tv-series die megapopulair waren in de jaren 1980.
Eric De Rop inktte de eerste drie albums van De Geuzen waarvan Vandersteen duidelijk stelde dat niemand de serie mocht overnemen na zijn dood. Op zijn sterfbed werkte hij nog aan een elfde verhaal. De Rop vond het bijna heiligschennis om de uiterst gedetailleerde potloodtekeningen met inkt te besmeuren. Vandersteen tekende veel meer details dan De Rop met zijn pennetje kon weergeven. De Rop werkt momenteel het langst (sinds 1970!) van alle studiomedewerkers bij Studio Vandersteen. Hij begon in hetzelfde jaar als Merho. In 1985, in Vandersteens volle De Geuzen-periode, werkte hij ook nog de schetsen van Suske en Wiske 203: De Ruige Regen uit die nog eens door Vandersteen werden geleverd. Medio jaren 1980 nam Vandersteen het voor de Suske en Wiske-verhalen De Ruige Regen, De Eenzame Eenhoorn en De Wervelende Waterzak van Paul Geerts over om het scenario te bedenken en de schetsen te maken.
"Ik heb jou steeds om je sluwheid en je durf bewonderd. Wij zijn van hetzelfde slag, Johan, tuk op geld en macht!"

Alexis Collenbie verleidt Johan Rattenbol net voordat ze hem een slaapdrankje toedient.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013