De Rode Ridder 58,
geschreven en getekend
door Karel Biddeloo
(eerste druk uit 1973)

(start voorpublicatie in krant op 6 september 1972)

Johan komt aan bij een verlaten ruïne en luistert daar een groep rovers af. Hun hoofdman Boggolt vertelt dat er vroeger een sterrenwichelaar woonde die op geheimzinnige wijze elk beleg wist te doorstaan met behulp van de Spiegel der geheimen. Achter die spiegel schuilt een ondergrondse wereld waar kabouters, elfen en andere toverwezens wonen, zo ook Galaxa, de fee van het licht. Nadat Johan de andere wereld betrad en Galaxa uit de klauwen van het monster Gorgontar (alias Bahaal) bevrijdde, wordt de verborgen wereld nogmaals bedreigd.

Boggolt: Brutale roverhoofdman. Is op zoek naar de Spiegel der geheimen die hem rijkdom moet verschaffen. Blijkt uiteindelijk een ander gedaante van Bahaal te zijn.
Discipel van Kuroda: Laatste discipel van sterrenwichelaar Kuroda. Wachtte jarenlang op de komst van een man die hij naar de spiegelwereld moet leiden om Galaxa te bvevrijden.
Dwerg: Een van de talrijke sprookjesfiguren die in de wereld achter de spiegel wonen. Komt Johan een nieuwe garderobe geven, hem storen tijdens een romantisch onderonsje met Galaxa en zijn wacht aflossen.
Galaxa: De fee van het licht. Won met Bahaal een nieuwe vijand en met Johan een vrijer voor het leven. Wanneer ze Johan komt redden door buiten de spiegel te treden, is het gedaan met haar paradijselijke leventje.
Gorgontar: Lelijke draak met scherpe klauwen die moeiteloos Galaxa aan een rostwand kon ketenen. Laat zich door de sprookjeswezens voeden met kristallen die ze delven. Delft het onderspit tegen Johan.
In dit album keert de door koning Arthur in het album De Laatste Droom verslagen Bahaal terug als Prins der Duisternis. Het is ook het eerste album waarin Galaxa voorkomt wiens looks Karel Biddeloo baseerde op de Oostenrjkse actrice Senta Berger.
Vandersteen over Galaxa: "Het is zo, dat we deze strip niet alleen voor kinderen maken, en dus moeten we soms nieuwe elementen inschakelen. Hij heeft zich nu steeds van zijn taak gekwijt; nu komt hij in zijn puberteit en dan gaat hij zich misschien voor vrouwen interesseren, waarom niet? Maar een ideaal geven kunt ge hem niet, want dan is hij gebonden. Ge kunt hem niet laten huwen. (...) Galaxa is een figuur die op de rand van de mystieke wereld leeft, de Rode Ridder kan aan haar denken en naar haar verlangen." Vandersteen ging wel mee in Biddeloos erotische injectie, maar toch: "En bedenk, als ge ziet wat Karel tekent, dat in 't begin het bedoeld was voor de katholieke huskamer. En dan de te bedenken dat hij, zoals hij nu tekent, soms afgeremd moet worden.
"Johan... O, ik wist dat je zou komen! En nu..."

Galaxa valt Johan smachtend in de armen nadat hij zonet de draak Gorgontar afmaakte. De seksuele spanning knettert tussen de twee geliefden.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013