Suske en Wiske 91
(oorspronkelijk nummer 22,
eerste druk uit 1954)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 13 mei 1954, niet opgenomen in de albumuitgave)

Twee voorname figuren uit het land Bazaria komen Lambik vragen als plaatsvervanger van hun koning Oktave I omdat hij zo erg op hem lijkt. Lambik voelt zich vereerd en pakt zijn koffers. Maar het is niet zo onschuldig als het lijkt. Lambik doet zijn best, maar de hele bevolking van Bazaria dreigt in opstand te komen tegen hun nieuwe koning.

Atomas en Neutronos: D. Hikkop en P. Histon bevrijden hen uit een atoomkern nadat Neutronos hen voorhield een atoombom te kunnen maken. Moeten te allen tijde uit elkaar gehouden worden, anders volgt een ontploffing.
D. Hikkop: Eerste minister van Bazaria. Ziet in Lambik de gelijkenis met de koning en vraagt hem die als dubbelganger te vervangen. Stuurt hem daarna aan op een oorlog met buurland Solidia.
Oktave I: Koning van Bazaria. Gevangen genomen door de op macht beluste D. Hikkop en P. Histon. Lijkt als twee druppels water op Lambik. Heeft weliswaar meer haar op het hoofd.
P. Histon: Kolonel van Bazaria. Valt als eerste door de mand als samenzweerder tegen de koning. Aast op de troon van Solidia.
De Schaduw: Tweedimensionale tegenstander van de valse koning. Letterlijk de losgemaakte schaduw van koning Oktave I die hij in gevangenschap uitstuurde om een oogje in het zeil te houden.

Omdat de figuren en de decors doorheen de jaren veranderden, werden oudere verhalen herwerkt voor een nieuwe albumuitgave. Dat gebeurde twee keer voor De Speelgoedzaaier. De grootste verandering is de volledige hertekening van Jerom. In de oorspronkelijke editie lag Jeroms eerste optreden in De Dolle Musketiers dik twee jaar geleden achter de rug. Voor een ingekleurde, hertekende heruitgave uit 1965 werd Jerom gemoderniseerd, ook de haren van Sidonia werden bijgewerkt en de inktlijnen dikker aangezet. Er kwam tevens een nieuwe cover. In 1969 kreeg het album nogmaals een revisie door Edward De Rop die Jerom opnieuw hertekende met alweer een nieuwe cover.
"Geen slecht kiekje... Zeker met een boxje genomen... Een ietwat idiote uitdrukking op het gelaat... Mm... Komt denkelijk door die belachelijke neus! Maar... als het over fotografie gaat dan raad ik u aan..."

Neen, Lambik ziet aanvankelijk de treffende gelijkenis met een portretfoto van koning Oktave I niet.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013