Suske en Wiske 170, geschreven en getekend door Paul Geerts, geïnkt door Eduard De Rop
(eerste druk uit 1978)


(herdrukken met aangepaste cover)

(eerste verschijning in het weekblad TV Ekspres van 25 juni 1977)

Wiske heeft even een lastige periode en wil op zoek gaan naar zichzelf. Een kaartlegster vertelt haar dat ze een grootse gebeurtenis moet meemaken die haar confronteert met goed en kwaad. Ze flitst zichzelf naar de tijd van de Kelten en wordt bijgestaan door de olifant Surus. Samen met haar nieuwe vriendje is Wiske getuige van Hannibals tocht door de Alpen.

Ben: Woont met zijn vrouw Martha op een woonboot. Vist Wiske uit het water en redt zo haar leven. Ben en Martha verwijzen naar de hoofdpersonages uit de tv-serie Tussen Wal en Schip.
Clothilde: Dochter van de Keltische hoofdman. Wiske pikt haar kleren en moet daarna een robberje met haar vechten. Wordt door Wiske "bolle wicht", "aardappelzak" en ander minder fraais genoemd.
Hannibal: De vermaarde generaal van het Carthaagse leger die met olifanten de Alpen overstak. Met haar moderne kennis helpt Wiske alias Wiskya hem. Wisselt al eens van uiterlijk in de strip.
Hoofdman: Chef van de Keltische stam uit 218 voor Christus. Wiske alias Lowise flitst naar dit tijdperk om een grootse gebeurtenis mee te maken. Ze vindt even onderdak bij de stam met de driftige hoofdman.
Surus: Olifantje met wie Wiske "dikke vrienden" wordt. Ze maakt zelfs een warme sjaal en muts voor hem.

In dit verhaal worstelt Wiske met een identiteitscrisis. Bij de oude Kelten past ze haar uiterlijk aan door een ander plunje aan te trekken en haar blonde haren gedeeltelijk los te laten. Occasioneel meet Wiske zich een ander kapsel aan. In De Kaartendans heeft ze als markiezin pijpenkrullen, in De Klankentapper maakt een toen modern kapsel deel uit van haar vermomming om Suske weer voor haar te winnen, in De Duistere Diamant is ze als een verschrikking te zien zonder strikje, in De Adellijke Ark heeft ze twee staartjes, in Amber ziet ze eruit als een punker en in Big Mother draagt ze ineens een paardenstaart. Haar meest onderscheidende kapsel is natuurlijk de verzorgde krullendos die ze in de blauwe reeks heeft en sinds Luc Morjaeu de reeks tekent weer wat vaker voorkomt. Vandersteen diende zijn tekenstijl minder volks te maken, wilde hij Suske en Wiske in het weekblad Kuifje zien verschijnen. Hij nam de kritiek en raadgevingen van Hergé ter harte en ging op diens eisen in.
"Die aardappelzak heeft mij belachelijk gemaakt in het bijzijn van al mijn fans! Die heeft er voorgoed gelegen!"

Wiske is pissed op Cothilde die haar net vernederde door haar tegen een boom te zwieren.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013