Suske en Wiske 140
(oorspronkelijk nummer 6,
eerste druk uit 1949)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 13 februari 1947, niet opgenomen in de albumuitgave)

De bende De Kwade Hand steelt het geld van de Nationale Bank van België. De bende bestaat uit de kwelgeesten Kludde, De Zwarte Madam en Lange Wapper. De drie zoeken een slachtoffer die de schuld op zich wil nemen en Lambik stemt toe in ruil voor toverkracht. Lambik wordt zo een grote publieksvijand maar wordt beschermd door zijn vrienden. Ze worden daarbij geholpen door een mysterieuze figuur.

Agent: Een van de vele agenten die dit album bevolken vraagt zich af wie een lantaarnpaal heeft verbogen. Het antwoord van Suske en Wiske doet hem twijfelen aan zijn zicht.
Commissaris: Staat erbij en kijkt ernaar wanneer Lambik zichzelf aanvankelijk niet herkent op een aanhoudingsbevel. Probeert alsnog Lambik te overmeesteren.
Kludde: Watergeest met lange vissenstaart. Komt net zoals Lange Wapper en de Zwarte Madam tevoorschijn tussen middernacht en zes uur. Werkte vroeger als waterduivel rond Dendermonde.
Lange Wapper: Antwerpse kwelgeest. Kan zich in een zwarte kat transformeren met uitrekbare ledematen en staart.
De Zwarte Madam: Alias De Zwarte Hand, een kwelgeest die jaren geleden de Kempen onveilig maakte. Speelt dictator over Kludde en Lange Wapper om diefstallen en terroristische aanslagen te plegen.

Op de originele tekening van de aankondigingsbandjes staat een extra middenstrook.
Lange Wapper is een gecontesteerde brug die er in Antwerpen moest komen, maar het is ook de naam van een Antwerpse folklorefiguur, een kwelgeest. Klusse is een Dendermondse watergeest. De Zwarte Madam daarentegen is ontsproten aan de geest van Vandersteen... én van Wim Goderis die het idee voor dit verhaal leverde. Goderis was de onderdirecteur van N.V. Standaard Boekhandel die Suske en Wiske hielp verkopen aan de krant. Hij was tegelijk een van de spilfiguren die de promotie van de strip vanaf het begin verzorgde. In de jaren 1940 droeg hij vaak ideeën aan voor Vanderstens gagserie De Familie Snoek.
"Klubikwapperdam! Wapperdamklubik! Wiske, word een muis!"

Suske en Wiske kennen de toverspreuk om ekaar te veranderen in muizen.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013