De Geuzen 5,
ininkting door
Eugeen Goossens
(eerste druk uit 1987)

(rechtstreeks in album verschenen in 1987)

Graaf Hugo van Aldenberg en zijn zus Gerda worden de nieuwe buren van Hannes en Veerle, die volop van hun wittebroodsweken genieten. Maar Gerda heeft haar zinnen op Hannes gezet en Veerle gaat in het verweer.

Baljuw: Komt met zijn knechten de ontsnapte Soetkin bij alchimist Maldor zoeken. De goedgelovige snoeshaan is zo'n beetje de Jan Lul van het verhaal.
Gerda van Aldenberg: Met haar broer Hugo de nieuwe buren van Hannes en Veerle. Ze nodigt het koppel uit op hun kasteel waar ze Hannes probeert in te palmen, dik tegen de zin van Veerle.
Graaf Hugo van Aldenberg: Steunt de geuzen en bewoont het slot Ravenstein. Een gemaskerde schutter belaagt hem en zijn zus Gerda om wraak te nemen op het verraad dat hij pleegde.
Maldor: Leeft als kluizenaar in een bos. De alchimist beschikt over buitengewone gaven. Door te kijken in tijd kan hij Hannes en Veerle waarschuwen voor Soetkins bewogen toekomst.
Soetkin: Waanzinnig geworden meisje. Door een herinnering wordt ze weer normaal, maar ze houdt dat verborgen om eerst wraak te nemen als gemaskerde kruisboogschutter.

In zijn laatste reeks die het zonder voorpublicatie moest stellen, mocht het wat frivoler. Schouderbandjes hingen losser, boezems waren geprononceerder en ook de liefde werd geconsumeerd. Voor de eerste keer mochten Vandersteens helden duidelijk verliefd zijn op elkaar en met elkaar vrijen. Hij had er blijkbaar nog een stichtende bedoeling mee ook, getuige deze uitspraak uit 1985 bij de start van De Geuzen: "Ik vind inderdaad te weinig romantische liefde bij de jongeren van vandaag. Als ik jongelui bezig zie in een disco, dan is het net alsof ze bang zijn van lichamelijk contact. Vroeger, in mijn tijd, toen wisten we blijkbaar beter wat 'vrijen' was. Hannes en Veerle mogen heerlijk verliefd zijn en vrijen in mijn nieuwe verhaal. Ik hoop dat de jeud daar ook nog iets van leert..."
"O nee, Veerle, dat is een wapen voor boerenmeiden!"

Badabing, en daarmee denkt Gerda van Aldenberg Veerle af te serveren wanneer zij vraagt of het haar kruisboog is die aan een muur hangt. Veerle is enorm bedreven met het wapentuig en weet er Gerda mee te vernederen door haar hoofddekseltje af te schieten.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013