Suske en Wiske 90
(oorspronkelijk nummer 51,
eerste druk uit 1964)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 12 augustus 1963, niet opgenomen in de albumuitgave)

Lambik krijgt voor zijn verjaardag een gouden dolk waarin hij een briefje vindt waarin sjeik El Rojenbiet smeekt de dolk terug te brengen omdat er anders onheil over zijn volk komt. Onze vrienden vertrekken meteen naar het Midden-Oosten om de dolk terug te brengen en worden achtervolgd door drie bandieten die de dolk willen stelen. En die drie zijn niet de enigen die interesse hebben in het wapen.

Abdoel: Wordt overhoop gereden door Sidonia en verliest de Gouden Dolk. Wiske vindt die terug, maar Abdoel stuurt ze naar een herberg om de dolk af te geven. Met zijn kompaan Ahmed jagen ze op de dolk.
Ben Kara-Khol: Ontaarde zoon van sjeik El Ro-Jenbiet. Krijgt de Gouden Dolk zomaar van Lambik door hem te vleien en door wat te staan grienen.
Sjeik Bub El-Ghum: Leider van woestijnrovers. Is verheugd wanneer hij met Sidonia zijn eerste "westerse rietstengel" kan ontvoeren. Zijn geëmancipeerde vrouwen zagen al langer om een werkvrouw.
Sjeik El Ro-Jenbiet: Ook El Rojenbiet genoemd. Moet op zijn verjaardag de Gouden Dolk kunnen tonen anders verliest hij zijn macht. Sjeik Bub El-Ghum liet de dolk stelen. Spreekt in rijmvorm.
Onbekende koopman: Loopt steevast gesluierd rond. Redt en verraadt Suske en Wiske. Doet zaakjes met Bub El-Ghum. Is in werkelijkheid de Griekse verkoper Vassitrios die diverse malen de Gouden Dolk kocht en verkocht.

Op zijn vele reizen verzamelde Vandersteen een hoop souvenirs. Een werkelijke Tartaarse helm bijvoorbeeld bracht hij mee uit Venetië waar hij zich ging documenteren voor het verhaal De Tartaarse Helm dat in Kuifje verscheen. Amuletten, een voodoobeeldje, pistolen en heel wat andere voorwerpen die hij bijhield, boden inspiratie voor diverse albums. Ook rond een ander reissouvenir, een Arabische gouden dolk, verzon hij een heel verhaal. De dolk ligt tegenwoordig in zijn vroegere werkkamer dat nu een onderdeel is van het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout.

"Ja, ja! Maar niet te vlug anders kan hij mij niet krijgen!"

Sidonia neemt het verzoek van Lambik om weg te lopen ter harte om aan sjeik Bub El-Ghum en zijn woestijnrovers te ontsnappen. Maar dat doet ze niet al te fanatiek want ze wil niet liever dan geschaakt worden door een mooie woestijnprins. Komt zij even bedrogen uit!
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013