Suske en Wiske 89
(oorspronkelijk nummer 18,
eerste druk uit 1953)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 26 november 1952, niet opgenomen in de albumuitgave)

Als onze vrienden een musketiersroman in handen krijgen, zijn ze er helemaal van in de ban. Als verrassing voor Lambiks verjaardag worden ze naar de zeventiende-eeuwse musketierstijd geflitst. Onder het motto "Eén voor allen! Allen voor één!" beleven Suske, Wiske, Lambik en Sidonia er de spannendste avonturen met hun nieuwe vriend Jerom, die in dit album voor het eerst opduikt.

Bikbellum: Lambks kleine hersenen die dankzij zijn toverhoed in de gedaante komt van een klein mannetje dat hem in nood komt helpen.
Hertog Le Handru: Wil de Dauphin doden zodat hij op zijn dertiende de troon niet kan bestijgen. Leidt de Gemaskerde Brigade en zet een geheim wapen in: Jerom!
Het IJzeren Masker: De Dauphin, zogezegd gemaskerd en verstopt in de toren van Nestelle de Jujuppe tot hij zijn dertiende verjaardag kan vieren om de troon te bestijgen.
Koningin: Moeder van de Dauphin. Verzoekt onze vrienden haar zoontje terug te brengen want al har getrouwe musketers worden geveld door de handlangers van de hertog.
Marie-Angèle: Hofpage van de koningin. Wordt gered door onze vrienden en brengt hen naar het paleis. Licht daarna de hertog in. Is nochtans de Dauphin in vermomming.

Vandersteen had het niet onder de markt met het personage Jerom dat hij volgens de overlevering op een bierviltje ontwierp. Aanvankelijk schrok hij veel krantenlezers af die hun ongenoegen kenbaar maakten via lezersbrieven. Er waren er die met het opzeggen van hun abonnement dreigden. Wanneer de brute kracht dan toch niet zo gevaarlijk bleek en een bijzondere affectie voor Schanulleke betoonde, draaide het misnoegde publiek bij, sterker zelfs: hij deed het goed bij jonge lezeresjes. In latere herdrukken werd Jerom compleet hertekend conform de toenmalige evolutie van het personage. In 2008 koesterden Charel Cambré en Ronald Grossey nog plannen voor een prequelspin-off over Jerom. Lees er hier meer over.
"... kinderachtig... moet ik om lachen..."

Jerom krijgt een zwarte steen op zijn hoofd die doormidden breekt. Suske en Wiske probeerden hem zo tegen te houden om Sidonia aan te vallen.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013