Suske en Wiske 110,
(oorspronkelijk nummer 40,
eerste druk uit 1960)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 18 mei 1960, niet opgenomen in de albumuitgave)

Een meisje op wie Lambik moet passen, wordt ontvoerd door een vliegende, paddenstoelvormige ballon. Wiske ontdekt dat de ballonnen verkocht worden door de merkwaardige zussen Feriteel. Samen met Suske zet ze de achtervolging achter de paddenstoelballonnen in en ontdekken de vreemde geluiden die ze maken. Zijn dat de stemmetjes van de ontvoerde kinderen? Kunnen Suske en Wiske hen uit de ballonnen bevrijden?

Commissaris: Belast met de ontvoeringszaak waarin Lambik wordt verdacht. Begint zelf te kraken tijdens het moeizame kruisverhoor.
Lolo, Lala en Lili Feriteel: Zussen die verschillende draaimolens uitbaten op een kermis. Zitten achter de reeks ontvoeringen van kinderen via mysterieuze ballonnen in de vorm van paddenstoelen.
Frans: Verkoper van luchtballonnen die zijn marchandise bij de zussen Feriteel koopt. Speelt luistervink bij de zussen en wordt daarop weggetoverd. Daarna gaat hij voor hen op de loop.
Kiki: Dochter van Grog de clown. Het laatste kind dat verdwijnt.
Panjub: Goochelaar van de Mysteria-barak, een van de attracties op de kermis. Voert een eigen onderzoek naar de verdwijningen, maar maakt zich daarbij verdacht bij onze vrienden. Panjub is een vermomming van de commissaris.


De zusjes Feriteel, die allen vallen voor Jerom, zijn eigenlijk gebaseerd op de drie dochters van Vandersteen, Christiane (Chris), Helena (Leen) en Liliane.
In De Zingende Zwammen wordt reclame gemaakt voor het speelgoed Op-Jerommeke waarbij het de bedoeling is om een ring aan een touwtje te mikken rond de neus van Jerom die de speler in zijn hand houdt. Voormalig advocaat Karel Weyler ontwierp het in 1960. Weyler was tevens de man achter het latere Pats Poppenspel die aanvankelijk met voorstellingen van Suske en Wiske pas goed de populariteit van de stripreeks omhoog stuwde. Weyler sneed de houten poppen naar Vandersteens personages. Ook de Op-Jerommekes werden een commercieel succes. Vandaag zijn ze moeilijk te vinden en er circuleren vervalsingen.

"Alarm, zusjes! Camouflagewerk! Er staat een pracht van een manspersoon aan de deur!"

De gezusters Feriteel fatsoeneren zich voor die prachtige manskerel. voor wiens neus Lili net tevoren de deur van haar woonwagen dichtklapte. 't Gaat nochtans gewoon om Lambik.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013