Suske en Wiske 127,
(oorspronkelijk nummer 20,
eerste druk uit 1954)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 18 augustus 1953, niet opgenomen in de albumuitgave)

Bij een loterijspel wint Wiske een echte Schotse burcht. Daar heerst echter een strijd tussen twee clans die elk beweren dat ze de rechtmatige eigenaar van de burcht zijn. Wiske organiseert een wedstrijd om het geruzie tussen de clans The Black Hand Clan en The Clean Foot Clan op te lossen: de winnaar krijgt de burcht. Als Jerom wint, stuurt de vader van een van de clans zijn dochter naar hem toe om hem in te palmen. Trapt Jerom in die val? En is het waar dat er in de burcht een toverformule verstopt ligt?

Ellen: Dochter van hoofdman Mac Truffel. Uitbaatster van herberg The Black Hand Inn. Stelt Jerom voor met haar te trouwen als onderdeel van haar plan om de Knokkersburcht in te lijven.
Gemaskerde hoofdman: Hoofdman van De Clean Foot Clan die eveneens beweert dat de burcht hen toebehoort. Loopt de hele tijd gemaskerd rond om te verbergen dat hij het spiegelbeeld van Mac Truffek is.
Jerom 2: Het tot leven gekomen spiegelbeeld van Jerom. Goedaardiger dan dan de echte Jerom die onze vrienden verraadde en in de steek liet.
Mac Truffel: Twistzieke hoofdman van The Black Hand Clan. Voert een oorlog met The Clean Feet Clan om de Knokkersburcht.
Noordzeewandelaar: Wandelaar op de bodem van de Noordzee. Probeerde het Kanaal over te zwemmen, maar gaf het op. Omdat er geen tram is, wandelt hij onder water terug.

In het album komt op pagina 5 reporter Johan Sebastian de Brabander langs met een gigantisch fototoestel om een kiekje te maken van Wiske. Hij komt al even snel als hij gekomen is. Hoe de reporter eruitziet, krijgen de lezers niet te zien. In het oorspronkelijke krantenverhaal echter staat een halve pagina extra waarbij de reporter een interviewtje aflegt met Wiske. De reporter was een karikatuur van Karel Van Milleghem toenmalig hoofdredacteur van Kuifje waarvoor zijn goede vriend Vandersteen nog publiceerde. Onder het pseudoniem Johan de Brabander schreef Van Milleghem promotionele artikels voor Kuifje waarbij Vandersteen werd ingeschakeld voor verkleed- en tekenwedstrijden.
In De Knokkersburcht wordt een nieuwe uitvinding van professor Barabas geïntroduceerd: een "ondergronder" met de naam Terranef. Een gelijkaardig toestel tekende Vandersteen voor De Pantoscaaf (tevens de naam van het toestel), een verhaal dat in 1949 en 1950 in het KSA-maandblad De Knape verscheen.

"Ja, jongen! 't Is uit tussen ons!"

Wiske is nog steeds kwaad op Jerommeke die omwille van de hand van Ellen niet ingreep tijdens een aanval op de Knokkersburcht.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013