Suske en Wiske 85,
(oorspronkelijk nummer 57,
eerste druk uit 1965)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 23 januari 1965, niet opgenomen in de albumuitgave)

Lambik en Jerom worden achtervolgd door een wolk waarin Lili Feriteel schuilt. Ze droomt ervan om Jerom eens in actie te zien als drakendoder. Als Lili haar toverstaf laat vallen, bevindt Jerom zich plots in een sprookjesland en staat er een echte draak voor zijn neus. Jerom wint het gevecht, maar wordt door de staart van de draak weggekegeld. Hij belandt verward en versuft op straat. Een dag later beginnen de geheimzinnigheden. Een mysterieuze bende is op zoek naar Lili's toverstafje. Maar wie zijn ze? En waarom zoeken ze het stokje?

Hoofdboef: Gemaskerde boeven komen wel vaker voor in Suske en Wiske. Deze schavuit wil de toverstaf van Lili Feriteel bemachtigen. Onder de vermomming verstopt zich oude bekende Theofiel Boemerang.
Handlangerboef: Handlanger van de gemaskerde boef. Samen met zijn kompaan Janus achtervolgt hij Suske en Wiske op zoek naar het sprookjesland. Daar verraadt hij zijn baas.
Collectant: Een van de drie collectanten die de kritiek van Lambik te verduren krijgt. Hij vindt dat de staat maar voor noodlijdenden moet zorgen. Verandert van mening door Wiskes blindheid.
Draak: Nadat Lambik zich aan een spinnenwiel prikt, heeft de vijf ton zware draak eindelijk weer iemand om te bewaken. Wiske aanziet hem voor een poesje. Sidonia krijgt 'm op de vlucht door hem een kusje te willen geven.
Lili Feriteel: Oude bekende uit De Zingende Zwammen. Doet haar wens om Jerom als drakendoder aan het werk te zien tot uitvoering komen. Verliest haar toverstaf. Tot en met romantisch van aard!


Oorspronkelijk heette Wiskes lappenpopje Schalulleke wat Brussels (of is 't nu Antwerps?) is voor lente-ui, pijpajuin, bosui of ook wel sla-ui genoemd. Het bolronde hoofdje met sprietjes als haar heeft wel wat van de bolvormige soort van de ui. Toen Suske en Wiske ook in Nederland begon te verschijnen, werd de naam veranderd naar Schabolleke. In De Schone Slaper verandert Wiske haar popje definitief naar Schanulleke. Een jaar voordien liet Sidonia zich voortaan aanspreken als Sidonia. De voor de Nederlandse markt aangepaste namen Lambiek (voor Lambik) en godbetert Jeroen (voor Jerom) kregen geen navolging voor de uiteindelijke, geüniformiseerde taalversie.

"De mensen weten net zo goed als ik dat gezonde mensen er zijn om de staatskas te vullen! Dus moet de staat voor de sukkelaars zorgen!"

De logica van Lambik terwijl hij tegen een collectant uitvaart. Wanneer hij in eigen kring geconfronteerd wordt met menselijk leed (Wiske wordt blind), komt hij tot inkeer.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013