Suske en Wiske 109
(oorspronkelijk nummer 41,
eerste druk uit 1961)


(herdrukken met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 28 september 1960, niet opgenomen in de albumuitgave)

Er valt een mysterieus voorwerp door het dak van Lambiks huis. Barabas ontdekt dat het om een vliegende schotel gaat die door een ruimteschip richting Aarde geschoten werd. Lambik trekt alleen op onderzoek uit en wordt ontvoerd door de vliegende schotel! Er zit niets anders op dan hem achterna te gaan met Barabas' ruimtekruiser. Ze komen terecht in het wolkenrijk van Kosmo en Kumu waar twee menselijke wetenschappers een rijk vol robots opgericht hebben.

Kosmo: Uitvinder die met collega Kumu een vliegende schotel uitvond en de aarde ontvluchtte om in de ruimte elk een stad te bouwen en die bevolkten met robots. Zachtaardiger dan Kumu.
Robot van Kosmopolis: Vriendelijk uitziend robottensoort die de ruimtestad Kosmopolis bevolken. Wiske kan een ervan verleiden met haar vrouwelijke charmes.
Kumu: De andere uitvinder die in een wolkenrijk zijn eigen stad Kumulolis bouwde en met eigen robots uitrustte. Zijn robots hebben geen eigen wil en zijn automatisch, Kosmo's robots hebben een hart.
Robot van Kumulolis: Agressievere robots die net zo goed met wapens in de weer zijn als melkwolken melken of wolkgerechten opdienen.
Elektronisch brein: Zenuwcentrum in een gigantisch ruimteschip die de Ruimtekruiser van onze vrienden aantrekt. Spreekt in rijmvorm, net zoals alle robots die het bestuurt (en op hol doet slaan).
Het design van Vandersteens ruimteschepen, ruimtesteden, robots, zweeftuigen en andere mechanische robotkoeien is niet anders dan stijlvol, zelfs cool te noemen. In 2010 was het nog de bedoeling dat De Wolkeneters de tweede 3D-animatiefilm ging worden als opvolger van De Texasrakkers met een geplande release eind 2013, maar daar komt precies niets van in huis...
Begin jaren 1990 liep er al een bijzonder simplistisch geanimeerde tekenfilmserie waarvan De Wolkeneters een van de afleveringen was en ook op video was te verkrijgen. De zeventien afleveringen van deze door Atelier5 gefabriceerde reeks duurden ongeveer 65 minuten. De Wolkeneters was de derde aflevering en kan je hier integraal bekijken.
"Wij zijn ook maar marionetten,
moeten op ons nummer letten.
En net als jullie zijn we lid,
van een vakbond waar geen fut in zit!!"

Een robot van Kumulolis excuseert zich voor zijn bestaan. Hij is ook maar geschapen door een mensenbrein.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013