Suske en Wiske 124
(oorspronkelijk nummer 36,
eerste druk uit 1959)


(herdruk met aangepaste cover)

(krantenaankondiging van 27 november 1958, niet opgenomen in de albumuitgave)

Na een ongeval overnacht Lambik op een bed in een antiekzaak. Als hij weer wakker wordt, bevindt hij zich in het kasteel van de Van Zwollems. Samen met Suske en Wiske gaat hij op onderzoek uit en trekken ze naar de antiekzaak. Ze worden achtervolgd door een figuur die het vliegende bed en de formule die erin verborgen zit wil bemachtigen. Gelukkig zijn onze vrienden hem te vlug af en kunnen zij de toverformule als eerste bemachtigen. Als Barabas een goedje brouwt volgens de formule en Van Zwollem Schanulleke erin laat vallen, wordt het popje van Wiske reusachtig groot!

Antiquair: Eigenaar van een antiek en betoverd bed die het jaren geleden op een openbare veiling kocht. Sindsdien niets dan last mee gehad. Durfde het daarom nooit te verkopen. Door Lambik "antiquitetentair" genoemd.
Banylon: Oude bekende uit Het Zingende Nijlpaard. In dit verhaal mooier dan ooit waardoor we haar twee keer als nevenpersonage selecteren.
Gemaskerde: Boef die de drie formulegedeeltes uit elk van de drie vliegende bedden wil bemachtigen. Van Zwollem (als detective) komt achter zijn identiteit: prins La-Meling uit Het Zingende Nijlpaard.
Luitenant: Bevelhebber van de genie die met zijn manschappen de reuzegroot geworden Schanulleke komt opruimen.
De Wreker: Eenmaal hij er genoeg van heeft om voor "Vijking" en "Sherlok Holmes" te spelen, verstoort Van Zwollem de orde met geheimzinnige briefjes en miniatuurraketten.
"In kleuren, zeg!" bloklettert een affiche uit 1959 om Het Vliegende Bed te promoten. En ook nog: "Geheel nieuw van uitvoering! Onveranderde prijs!" Nu, die kleuren zijn nog niet het vierkleurendrukwerk dat vanaf het album De Poenschepper zijn intrede doet. Standaard Uitgeverij drukte de albums van Suske en Wiske vanaf Het Vliegende Bed in offset, een andere druktechniek dan tevoren het geval was. De pagina's werden voortaan in het zwart gedrukt met een rode steunkleur (in plaats van afwisselend blauwe en bruine pagina's) waardoor vele combinaties en tinten van zwart met rood mogelijk waren.
De titel op de cover is voortaan — en nog steeds — geel gekleurd en de coverillustratie komt nu uit de witte omkadering. De inbinding is genaaid waardoor er een hoekige rug kwam met het nummer van het album onderaan de rug en ook dat is nog steeds het geval. De achterkant met de titellijst kreeg een opfrissing met een moderne lay-out.
"Opsporing verzocht van Lambik: lijdt aan geheugenstoornis... Signalement: dwaze uitdrukking... drie haren achter elk oor..."

Een oproep van de motorpolitie met een treffend signalement.
 
© Stripspeciaalzaak.be, 2013